ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasteczka z bakaliami

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne ciasteczka czekoladowe z bakaliami, które z pewnością posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Kruche na zewnątrz, bardziej miękkie w środku. Możemy zrobić je z dowolnymi bakaliami. Ja szczególnie polecam dodatek migdałów i żurawiny. Jeśli chodzi o mąkę, możemy użyć orkiszowej lub mixu razowej i pszennej. Idealne do kawy, herbaty i na poprawę nastroju! :)
Składniki na około 12 dużych ciasteczek:
120 g mąki orkiszowej (lub mix mąki razowej i pszennej),
120 g masła,
6 łyżek cukru trzcinowego,
4 łyżki kakao,
jajko,
łyżeczka sody,
kilka łyżek bakalii - żurawiny i migdałów lub rodzynek i orzechów włoskich.
Proponowane kompozycje bakalii:
1) 3 łyżki żurawiny, 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich, 3 kostki białej czekolady pokrojonej w kosteczkę;
2) 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki rozdrobnionych migdałów lub płatków migdałowych i 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym.
Następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, sodę i kakao. Najpierw mieszamy składniki drewnianą łyżką, a później ucieramy ciasto mikserem przez krótką chwilę. Masa będzie dość sztywna.
Do czekoladowej masy dodajemy bakalie, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rękami lub z pomocą łyżki formujemy okrągłe ciasteczka i delikatnie je spłaszczamy. Układamy w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia sporo urosną.
Pieczemy 16-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCH NIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/09/czekoladowe-ciasteczka-z-bakaliami.html