Wykonanie
Rewelacyjne
ciasteczka czekoladowe z
bakaliami, które z pewnością posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Kruche na zewnątrz, bardziej miękkie w środku. Możemy zrobić je z dowolnymi
bakaliami. Ja szczególnie polecam dodatek
migdałów i
żurawiny. Jeśli chodzi o
mąkę, możemy użyć orkiszowej lub mixu razowej i pszennej. Idealne do
kawy,
herbaty i na poprawę nastroju! :)Składniki na około 12 dużych
ciasteczek:120 g
mąki orkiszowej (lub mix
mąki razowej i pszennej),120 g
masła,6 łyżek
cukru trzcinowego,4 łyżki
kakao,
jajko,łyżeczka
sody,kilka łyżek
bakalii -
żurawiny i
migdałów lub
rodzynek i
orzechów włoskich.Proponowane kompozycje
bakalii:1) 3 łyżki
żurawiny, 3 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich, 3 kostki
białej czekolady pokrojonej w kosteczkę;2) 3 łyżki
rodzynek, 3 łyżki rozdrobnionych
migdałów lub
płatków migdałowych i 2 łyżki
wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem trzcinowym.Następnie dodajemy do nich
jajko,
mąkę,
sodę i
kakao. Najpierw mieszamy składniki drewnianą łyżką, a później ucieramy ciasto mikserem przez krótką chwilę. Masa będzie dość sztywna.Do czekoladowej masy dodajemy
bakalie, mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rękami lub z pomocą łyżki formujemy okrągłe
ciasteczka i delikatnie je spłaszczamy. Układamy w odstępach, gdyż w trakcie pieczenia sporo urosną.Pieczemy 16-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.SMACZNEGO ŻYCZY KUCH NIA LETYCJI ! :))