ßßß Cookit - przepis na Tarta pełnoziarnista z gruszkami

Tarta pełnoziarnista z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie gruszki w kruchym cieście pod imbirowo-cynamonowym pyłem...
Miałam wczoraj szaloną ochotę na deser z gruszkami. Długo myślałam i kombinowałam, co może powstać ze składników które mam w domu, bo do sklepu jakoś mnie nie ciągnęło... i tak powstała pyszna tarta pełnoziarnista z kruchutkim ciastem i mięciutkimi gruszkami o nieco rustykalnym charakterze. Bardzo ciekawy, jakby orzechowy posmak ciasta świetnie komponuje się z gruszkami w cynamonie i imbirze. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, więc polecam przyrządzić ją tuż przed podaniem. B on appetit! :)
Składniki na małą tartę:
szklanka mąki żytniej razowej,
2/3 szklanki mąki pszennej,
120 g masła,
jajko,
4 łyżki cukru trzcinowego,
4 gruszki,
łyżeczka cynamonu,
2 szczypty imbiru.
Podane tu proporcje dotyczą małej tarty (średnica blaszki 20 cm) w cienkim cieście. Jeśli chcecie zrobić trochę większą tartę lub otrzymać grubsze ciasto, zróbcie ciasto z półtorej lub z dwóch porcji.
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z masła, dwóch rodzajów mąki, 3 łyżek cukru i jajka. Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Umyte gruszki obieramy, pozbywamy się ich gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Łyżkę cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu i 2 szczyptami imbiru. Pokrojone gruszki posypujemy cukrem z przyprawami i mieszamy, odstawiamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na okrągły placek, który wykładamy na okrągłą blaszkę nasmarowaną masłem (można użyć formy do tarty lub tortownicy). Na bokach blaszki także rozkładamy ciasto, tak aby sięgało około 2 cm ponad jej spód. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.
W tym czasie pozostawioną 1/3 część ciasta także wałkujemy na okrągły placek, następnie kroimy w paski o szerokości około 1 cm.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie gruszki i na wierzchu układamy paski ciasta tak aby się krzyżowały. Pieczemy ciasto jeszcze przez 25 minut w 180°C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/03/tarta-penoziarnista-z-gruszkami.html