Wykonanie
Mięciutkie
gruszki w kruchym cieście pod
imbirowo-
cynamonowym pyłem...

Miałam wczoraj szaloną ochotę na deser z
gruszkami. Długo myślałam i kombinowałam, co może powstać ze składników które mam w domu, bo do sklepu jakoś mnie nie ciągnęło... i tak powstała pyszna
tarta pełnoziarnista z kruchutkim
ciastem i mięciutkimi
gruszkami o nieco rustykalnym charakterze. Bardzo ciekawy, jakby
orzechowy posmak ciasta świetnie komponuje się z
gruszkami w
cynamonie i
imbirze.
Tarta najlepiej smakuje na ciepło, więc polecam przyrządzić ją tuż przed podaniem. B on appetit! :)Składniki na małą tartę:szklanka
mąki żytniej razowej,2/3 szklanki
mąki pszennej,120 g
masła,
jajko,4 łyżki
cukru trzcinowego,4
gruszki,łyżeczka
cynamonu,2 szczypty
imbiru.Podane tu proporcje dotyczą małej tarty (średnica blaszki 20 cm) w cienkim cieście. Jeśli chcecie zrobić trochę większą tartę lub otrzymać grubsze ciasto, zróbcie ciasto z półtorej lub z dwóch porcji.

Przygotowanie:Zagniatamy ciasto z
masła, dwóch rodzajów
mąki, 3 łyżek
cukru i
jajka. Następnie wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.Umyte
gruszki obieramy, pozbywamy się ich gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Łyżkę
cukru mieszamy z łyżeczką
cynamonu i 2 szczyptami
imbiru. Pokrojone
gruszki posypujemy
cukrem z
przyprawami i mieszamy, odstawiamy.Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na okrągły placek, który wykładamy na okrągłą blaszkę nasmarowaną
masłem (można użyć formy do tarty lub tortownicy). Na bokach blaszki także rozkładamy ciasto, tak aby sięgało około 2 cm ponad jej spód. Ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut.W tym czasie pozostawioną 1/3 część ciasta także wałkujemy na okrągły placek, następnie kroimy w paski o szerokości około 1 cm.Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie
gruszki i na wierzchu układamy paski ciasta tak aby się krzyżowały. Pieczemy ciasto jeszcze przez 25 minut w 180°C.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))