Wykonanie
Wiosenny pęczak w soczyście zielonym wydaniu...

Dziś proponuję proste, wegańskie danie z
kaszą pęczak,
brukselką,
cukinią,
suszonymi pomidorami i
natką pietruszki. Wiosenna i zdrowa kompozycja.
Kasza pęczak otrzymywana z jęczmienia jest dobrym źródłem niacyny - witaminy PP, która bierze udział w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii. Poza tym niacyna reguluje poziom cholesterolu we
krwi, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek
krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i
leków, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, korzystnie oddziałuje na system nerwowy i stan psychiczny. Jęczmienny pęczak dostarcza też błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Do tego cały zestaw witamin i minerałów zawarty w zielonej
cukinii,
brukselce oraz
natce pietruszki i... jest moc! :)Składniki dla dwóch osób:200 g pęczaka jęczmiennego Symbio,
cukinia,10
brukselek,kilka
suszonych pomidorów z
oleju,garść
natki pietruszki,2 ząbki
czosnku,łyżka
oliwy z oliwek,pół łyżeczki
papryki słodkiej,3 szczypty
papryki ostrej,pół łyżeczki
czarnego pieprzu,
sól.

Przygotowanie:
Kaszę pęczak przepłukujemy kilka
razy na sicie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 35 minut.Myjemy
brukselkę i
cukinię.
Brukselki przekrawamy na połówki i także gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min.
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w plasterki.
Pomidory suszone kroimy drobno.Na patelni, na łyżce
oliwy podsmażamy rozgniecione ząbki
czosnku z
suszonymi pomidorami i
cukinią. Powinno to trwać kilka minut, aż
cukinia będzie miękka.Po ugotowaniu na patelnię dokładamy także
brukselkę i pęczak. Doprawiamy całość do smaku, mieszamy. Danie podajemy w miseczkach ozdobione
natką pietruszki.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))