Wykonanie
Stracciatella jak na razie królowała z obiadami, ale ja też potrafię ;)
Składniki na de volaille:podwójna
pierś z kurczaka (pojedyncza = mniej porcji :D)
ser żółty (np. gouda)
sólpieprz2
jajkabułka tartatrochę tłuszczuew. trochę ulubionych przyprawOto jak zrobiłam de volaille:Podwójną
pierś z kurczaka podzieliłam na środku na 2 części. Roztłukłam je i pokroiłam w ok. 5-centymetrowe (na szerokość) paseczki. Przyprawiłam z obydwu stron
solą i
pieprzem. Od strony na którą kładłam
ser doprawiłam jeszcze
papryką mieloną i
ziołami prowansalskimi :) Następnie położyłam
ser i spięłam wykałaczką. Następnie rozbiłam
jajka w głębokim talerzu i zamoczyłam w nich kolejno de volaille, które następnie obtaczałam w
bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym
oleju, na najmniejszym ogniu (czasem nieco większym) do uzyskania złotego koloru (i roztopienia
serka :D)Mizerię zrobiłam tnąc na tarce obrane
ogórki i soląc je. Odstawione miały puścić
soki, które
potem odlałam. Do pół kubka
śmietany dodałam sok z niecałej połówki
cytryny i trochę
pieprzu (żeby były te ziarenka widoczne ;D) i zamieszałam i odstawiłam :)
potem dodałam do odlanych
ogórków i gotowe. Polecam trzeć przed zaczęciem de volaille.
Kuskus wg. przepisu na opakowaniu .Gotowe!
M uffinka ♥