Wykonanie


Deser! Mniammmm!Zimny i mocno
truskawkowy sernik. Idealny na upalne dni. Serniki na zimno dość często robię w domu, z kilku powodów, po pierwsze są dużo bardziej mniej kaloryczne od tych tradycyjnych pieczonych,
mogę je przygotować maxymalnie w 20 minut, Ponadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak
lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-).Smacznego!

SKŁADNIKI:MASA NR 1:- 1 i 1/2 litra zmiksowanych zamrożonych
truskawek- 400 g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym- 150 ml
jogurtu greckiego- opakowanie
żelatyny- słodzik ewentualnie
cukier brązowy-
biszkoptyMASA NR 2.- 150ml
mleka kokosowego- 30 ml
syropu miętowego-
żelatyna 1 łyżka


WYKONANIE:-
żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku- słodziki rozpuść w łyżce wrzątku-
serek, rozpuszczone słodziki i
jogurt zmiksuj z
truskawkami, dodaj
żelatynę, miksuj jeszcze 1 minutę- masę wylej na dno tortownicy wyłożonej
biszkoptami- wstaw do lodówki, dzięki temu że
truskawki były zamrożone, masa stężeje bardzo szybko, po upływie 20 minut, możesz już wylać na wierz białą masę nr 2, poniżej podaję jak ją wykonać.-
mleko kokosowe i
syrop wymieszaj trzepaczką- łyżkę suszej
żelatyny rozpuść we wrzątku ( w jak najmniejszej ilości
wody)Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Wylej na wierzch.Całość trzymaj w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie sernik będzie już gotowy.Jeżeli używasz świeżych
owoców, pozostaw masę na minimum 5 godzin w lodówce.Sernik można przechowywać w lodówce do 3 dni.


Smacznego!