Wykonanie
Nie mogłam przejść obojętnie obok tak ładnie wyglądających koszyczków z
truskawkami.Wiem,wiem,że to jeszcze za wcześnie, że nie mają właściwego, prawdziwego , smaku,że lepiej poczekać na sezon...ale we Włoszech sezon już się zaczyna, a pełnia wysypu tych
owoców jest o wiele wcześniej niż w naszym
kraju .Kiedy w Polsce pojawiają się pierwsze
truskawki we Włoszech jest już po sezonie.To są truskaweczki hiszpańskie,a cena jest tak przyzwoita,że trudno się oprzeć.Smak i zapach również ok. A więc cóż ,można rozpocząć smaczną przygodę
truskawkową nawet w marcu./może jednak nie do końca zdrową......../Najbardziej lubię
truskawki prosto z krzaczka, ale te z dodatkiem
bitej śmietany są również pyszne. Dzisiaj
śmietanę zastąpiłam gęstym,
greckim jogurtem z dodatkiem
brązowego cukru.
kilka faktów o truskawkachSkładniki:
truskawkijogurt greckicukier brązowylistki świeżej
miętyilości składników zupełnie dowolne,w zależności od naszych potrzeb i smaku.
Deser jest bardzo prosty,wystarczy
jogurt dobrze ubić z
cukrem,polać nim
owoce,ozdobić listkiem
mięty i rozkoszować się smakiem
owoców,na które czekamy przecież cały rok.