ßßß
Czas przygotowania: 15minutPrzez Marzena 25 czerwca 2015W czasie trwania sezonu truskawkowego uwielbiam niemiłosiernie objadać się truskawkami. Czerwone, pachnące i słodziutkie pasują idealnie do mojego nowego przepisu.Przepis urzeka swoją prostotą i smakiem, a do tego eliminuje te dżemowe czasochłonne elementy jak gotowanie czy smażenie. Zupełnie bym zapomniała o najważniejszym - nie tracimy witamin!!! Dodatek bardzo odżywczych nasion Chia powinien jeszcze bardziej zachęcić nas do dżemowania. Zamiast truskawek można użyć jagody, maliny lub jeżyny.
Składnikitruskawki - 1 szklankanasiona chia - 2 łyżkibrązowy cukier - 1/5 łyżkiInstrukcjeWszystkie składniki miksujemy w blenderze i odstawiamy na ok. 30 min. Dżem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Porcja na 2 osoby.