ßßß Cookit - przepis na Sernik z Brzoskwiniami

Sernik z Brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Na sobotnie popołudnie oczywiście placek ... sernik z brzoskwiniami, trochę pachnący świętami, ale to jeszcze nie to. Dałam odpocząć piekarnikowi, bo w tym przepisie jest on kompletnie bezużyteczny.
Składniki (na 8 kawałków):
serek homogenizowany waniliowy 400g
20 małych okrągłych biszkoptów
3/4 puszki brzoskwiń w lekkim syropie
5 łyżek żelatyny
10 pokruszonych pastylek słodziku
Tortownicę (ok.20 cm) wyłóż ok. 15 biszkoptami. 5 biszkoptów zetrzyj na tarce o cienkich oczkach i powstałym proszkiem wypełnij puste przestrzenie w biszkoptowym spodzie.
Żelatynę zalej 3 łyżkami wody, aby napęczniała. Następnie dodaj 4 łyżki gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny.
Brzoskwinie odcedź (nie wylewaj syropu!) i pokrój na kawałki.
Serek homogenizowany ubij mikserem (aby nabrał powietrza) i połącz z 3/4 roztworu żelatynowego. Dodaj słodzik i pokrojone brzoskwinie (parę odstaw by wyłożyć wierzch). Masę przelej na spód biszkoptowy i wstaw tortownicę do lodówki aby masa stężała.
Syrop z brzoskwiń połącz z pozostałą żelatyną.. Na stężałej masie serowej ułóż pozostałe brzoskwinie i zalej to tężejącą galaretką z syropu. Ponownie wstaw do lodówki (na parę godzin a najlepiej na całą noc). Smacznego :)
Wartość Kaloryczna 125 kcal ( 1 kawałek )
Białko 6,7 g
Węglowodany 20 g
Tłuszcz 2 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/sernik-z-brzoskwiniami.html