ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowy chałwowiec z kokosem

Biszkoptowy chałwowiec z kokosem

nazwa

Wykonanie

Ależ ja lubię słodkości. To torcik dla moich chrzestnych, który zrobiłam na niewielkie przyjęcie rodzinne.
A u mnie ? Tęsknie za moim M, uczę się do matury. Aj..
Przepis:
Biszkopt:
* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 6 czubatych łyżek mąki
* 2 łyżki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
* 20 dkg wiórek
* 20 dkg cukru
* 7 białek
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa chałwowa:
* 2 kostki masła roślinnego
* 1 kostka masła extra (3/4 zawartości tłuszczu)
* 40 dkg chałwy
* 5 jajek
* 1,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
* dżem z czarnej porzeczki
* 2 cytryny
Białka na biszkopt ubić na sztywno z cukrem, żółtka rozetrzeć z proszkiem do pieczenia, dodać bo białek. Mąkę przesypać przez sito i wymieszać delikatnie. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.
Białka na wkładkę kokosową ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka i resztę składników. Wymieszać i piec w temp. 180 na złoty kolor (ponad pół godziny).
Jajka na masę ubić na parze razem z cukrem na krem. Ubijać do osiągnięcia konsystencji budyniu. Ostudzić i utrzeć z masłem . Chałwę pokruszyć i dobrze utrzeć z całą masą.
Biszkopt przekroić, wkładkę kokosową również można, choć jeśli wyjdzie cienka to nie trzeba. Blaty nasączyć posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą przegotowaną, przełożyć dżemem i kremem tak, by zostało kremu do dekoracji.
Źródło:http://sweet-cooking-dreams.blogspot.com/2013/09/biszkoptowy-chawowiec-z-kokosem.html