Wykonanie
Ależ ja lubię słodkości. To torcik dla moich chrzestnych, który zrobiłam na niewielkie przyjęcie rodzinne.A u mnie ? Tęsknie za moim M, uczę się do matury. Aj..Przepis:
Biszkopt:* 7 jaj* 1 szklanka
cukru* 6 czubatych łyżek
mąki* 2 łyżki
proszku do pieczeniaWkładka kokosowa:* 20 dkg wiórek* 20 dkg
cukru* 7
białek* 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejMasa chałwowa:* 2 kostki
masła roślinnego* 1 kostka
masła extra (3/4 zawartości tłuszczu)* 40 dkg
chałwy* 5
jajek* 1,5 szklanki
cukruDodatkowo:*
dżem z czarnej porzeczki* 2
cytrynyBiałka na
biszkopt ubić na sztywno z
cukrem,
żółtka rozetrzeć z
proszkiem do pieczenia, dodać bo
białek.
Mąkę przesypać przez sito i wymieszać delikatnie. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.
Białka na wkładkę
kokosową ubić na sztywno z
cukrem, dodać wiórka i resztę składników. Wymieszać i piec w temp. 180 na złoty kolor (ponad pół godziny).
Jajka na masę ubić na parze razem z
cukrem na krem. Ubijać do osiągnięcia konsystencji budyniu. Ostudzić i utrzeć z
masłem .
Chałwę pokruszyć i dobrze utrzeć z całą masą.
Biszkopt przekroić, wkładkę
kokosową również można, choć jeśli wyjdzie cienka to nie trzeba. Blaty nasączyć posłodzonym
sokiem z cytryny rozcieńczonym
wodą przegotowaną, przełożyć
dżemem i kremem tak, by zostało kremu do dekoracji.