ßßß
Składniki:100 g ryżu arborio500 ml bulionu warzywnego100 ml białego wina300 g kurek50 g sera bursztynpieprz2 łyżki masła1 mała cebula
Przepis:- Jedną łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Pokrojoną cebulę wkładamy na roztopione masło. Lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Następnie wsypujemy ryż i czekamy aż będzie przezroczysty.- Kolejno wlewamy na patelnię wino i czekamy, aż odparuje. Kiedy to nastąpi dolewamy 1 chochlkę bulionu. Czekamy aż się wchłonie. Dolewamy kolejną, ponownie czekamy i tak do momentu, kiedy skończy nam się płyn.- Na osobnej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wyczyszczone kurki przesmażamy wraz z odrobiną soli i pieprzu. Przesmażone kurki dodajemy do ryżu, a patelnię deglasujemy odrobiną bulionu i wlewamy do risotto. Kiedy ryż wchłonie cały płyn i będzie gotowy, wyłączamy gaz i dokładamy starty na drobnych oczkach ser bursztyn. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Doprawiamy czarnym pieprzem.Smacznego :)