Wykonanie
Pamiętacie z dzieciństwa pyszne, ciągnące się, klejące buzię, ręce i wszystko w okół ciepłe
lody. Postanowiła zrobić wycieczkę do krainy szczęśliwości i przygotowałam szarlotkę na kruchym spodzie, wypełnioną pyszną, kwaśną szarą renetą, udekorowaną pianką z ciepłych
lodów. Pycha, pycha, pycha - że tak nieskromnie rzeknę :)
Składniki:200 g
mąki pszennej100 g
masła50 g
cukru1
jajko1 łyżka
śmietany 12 %1 łyżeczka prostu do pieczenia400 g
jabłek szara reneta4
białka2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wodyPrzepis:-
Mąkę przesiewamy do miski, wkrawamy zimne
masło, dosypujemy
cukier, wbijamy
jajko, dokładamy
śmietanę i
proszek do pieczenia. Wyrabiamy jednolite, gładkie kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.-
Jabłka obieramy i kroimy w małe plasterki lub ścieramy na tarce. Mieszamy z
cukrem muscovado.- Schłodzonym
ciastem wykładamy dno foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na 15 minut. Wyciągamy i układamy
jabłka. Ponownie zapiekamy przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.- Do miski wlewamy
białka,
wodę oraz dosypujemy
cukier. Całość miksujemy przez 7 minut.- Do o mniejszej średnicy niż miska wlewamy niewielką ilość
wody i zagotowujemy. Ustawiamy nad gotującą się
wodą miskę z
białkami i dalej miksujemy. Nie przerywamy miksowania do momentu, w którym
białka zaczną gęstnieć. Zdejmujemy z kąpieli
wodnej i dekorujemy szarlotkę. Wkładamy na chwilę do lodówki.Smacznego :)