Wykonanie
Składniki:około 800 g dyni piżmowej2
łodygi selera naciowego1 średnia
cebula500 ml
bulionu warzywnego(może być z kostki, ja przygotowuje wcześniej i korzystam z zamrożonego)1/2 puszki
mleczka kokosowegosól,
pieprz,
płatki chilli,
tymianekolej rzepakowy lub
kokosowyWykonanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z
cebulą i
selerem. Najpierw w większym garnku podsmażamy
cebulę na
oleju, po około 2 minutach dodajemy
seler i
dynię. Chwilę wszystko smażymy, następnie dodajemy
bulion i wszystko gotujemy aż
dynia zmięknie. Twa to około 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, wyłączamy gaz i miksujemy całość składników blenderem na gładki krem. Następnie ponownie włączamy grzanie, dodajemy
mleczka kokosowego i czekamy, aż zupa zacznie wrzeć. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Zioła można dodawać według ulubionych smaków. Ja dodaje również
chilli, aby przełamać słodki smak dyni.