Wykonanie
Wątróbka - jak ją odczarować i sprawić by na dźwięk tego słowa niektórym z nas a zwłaszcza dzieciom nie krzywiły się miny? Umiejętnie przygotować oraz zastosować parę podanych przeze mnie trików!Po pierwsze polecam kupić
wątróbkę drobiową (np kurczęcą albo indyczą), gdyż jest po prostu delikatniejsza a przez to smaczniejsza.Po drugie dobrze
wątróbkę wymoczyć w
mleku przez parę godzin a dopiero później smażyć czy też dusić. Pozbawimy ja w ten sposób charakterystycznej goryczki.Po trzecie - skorzystać z mojego przepisu :)
Wątróbka duszona z
cebulką i
jabłkamiSkładniki na obiad dla 4 osób :-
wątróbka drobiowa - 500 gram-
cebula - 4 sztuki-
jabłka - 2 sztuki-
marchew - 1 sztuka-
mleko - 1 szklanka-
mąka pszenna - 2 łyżki-
olej - do podsmażenia - ok 2-3 łyżki-
przyprawy -
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka mielona - do smaku1 porcja to około 400 kaloriiPrzygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić ze ścięgien i białych tłuszczy a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Zalać
mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. W
między czasie pokroić
cebulę w piórka i
marchewkę w kostkę.
Cebulę podsmażyć. Po 2 godzinach moczenia
wątróbki odlać
mleko i dokładnie ją osuszyć papierowymi ręcznikami (osuszamy ją po ty, by nie pryskała nam na patelni). Następnie obtoczyć ją w
mące i kłaść na rozgrzany na patelni
olej. Smażyć około 10 minut po czym dodać do niej usmażoną wcześniej
cebulkę oraz pokrojoną
marchewkę. Przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem około pół godziny (Uwaga! Ważne żeby nie przyprawiać
wątróbki wcześniej, gdyż stanie się twarda!).
Jabłka obrać ze skórki pokrajać na małe kawałki i dodać do naszej potrawy 5 minut przed końcem duszenia.Smacznego!