ßßß
Wątróbka duszona z cebulką i jabłkamiSkładniki na obiad dla 4 osób :- wątróbka drobiowa - 500 gram- cebula - 4 sztuki- jabłka - 2 sztuki- marchew - 1 sztuka- mleko - 1 szklanka- mąka pszenna - 2 łyżki- olej - do podsmażenia - ok 2-3 łyżki- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona - do smaku1 porcja to około 400 kaloriiPrzygotowanie:Wątróbkę umyć, oczyścić ze ścięgien i białych tłuszczy a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie pokroić cebulę w piórka i marchewkę w kostkę. Cebulę podsmażyć. Po 2 godzinach moczenia wątróbki odlać mleko i dokładnie ją osuszyć papierowymi ręcznikami (osuszamy ją po ty, by nie pryskała nam na patelni). Następnie obtoczyć ją w mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć około 10 minut po czym dodać do niej usmażoną wcześniej cebulkę oraz pokrojoną marchewkę. Przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem około pół godziny (Uwaga! Ważne żeby nie przyprawiać wątróbki wcześniej, gdyż stanie się twarda!). Jabłka obrać ze skórki pokrajać na małe kawałki i dodać do naszej potrawy 5 minut przed końcem duszenia.Smacznego!