ßßß Cookit - przepis na Pierogowy przekładaniec i placki.

Pierogowy przekładaniec i placki.

nazwa

Wykonanie

A na ż yczenie kilku czytelników, jedna z ostatnich "drugich kolacji" - placki z kaszy gryczanej i mąki kasztanowej podane z domowym musem jabłkowym, jogurtem greckim, domowym musem jagodowym i jagodami
***
WEGAŃSKIE PIEROGI Z KASSAWY
/przepis własny/
Ciasto:
85 mąki z kassawy (lub pszennej)
szczypta soli
żółtko
70 ml ciepłego napoju sojowego
łyżeczka oleju kokosowego
Nadzienie:
3 łyżki syropu z kwiatu kokosa + kilka rozgniecionych truskawek
Mąkę przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać napoju, mieszając łyżką.
Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującego się mleka.
Pierogi są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/09/pierogowy-przekadaniec-i-placki.html