Wykonanie
A na ż yczenie kilku czytelników, jedna z ostatnich "drugich kolacji" - placki z
kaszy gryczanej i
mąki kasztanowej podane z domowym
musem jabłkowym,
jogurtem greckim, domowym musem
jagodowym i
jagodami***WEGAŃSKIE PIEROGI Z KASSAWY/przepis własny/Ciasto:85
mąki z kassawy (lub pszennej)szczypta
soliżółtko70 ml ciepłego
napoju sojowegołyżeczka
oleju kokosowegoNadzienie:3 łyżki
syropu z kwiatu
kokosa + kilka rozgniecionych
truskawekMąkę przesiać. Dodać
sól,
olej i
żółtko, powoli dodawać
napoju, mieszając łyżką.Następnie przełożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać ciasto.Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.Ostrożnie wrzucać do gotującego się
mleka.Pierogi są gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.Przelać całość do miseczki, lekko ostudzić i podawać.Smacznego!