Wykonanie
to bardzo szybka propozycja na obiad.Wystarczy zaopatrzyć się w
kurczaka, ulubione warzywa, i konkretne danie gotowe!Składniki na 2 porcje:5 - 6 pałek
kurczaka750 g
mieszanki warzyw na patelnię (użyłam mrożonej)1,5 łyżki
cukru lub
miodupo 1 łyżeczce:
sólpapryki słodkiejczosnku granulowanego
rozmarynuoreganotymianku lub można użyć gotowego zestawu
ziół i przypraw Kamis - Kulinarne inspiracje "
Rozmarynowy kurczak z warzywami"Pałki
kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć
solą.
Kurczaka obsmażyć na
oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać
słodką paprykę, 1/2 łyżeczki
czosnku,
tymianek i wymieszać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu skarmelizować
cukier (tzn. podgrzać, aż
cukier się rozpuści). Dodać warzywa i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
czosnkiem (1/2 łyżeczki),
oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć
kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C ok. 50-60 minut.Smacznego!*wpis zawiera lokowanie produktu #Kamis