Wykonanie
Zapraszam na genialne połączenie rozpływających się w ustach
śliwek z odrobiną
płatków róży utartych z
cukrem trzcinowym i
orzechami laskowymi.Polecam na ciepło :)Składniki:300 g
mąki orkiszowej jasnej200 g
masła1
jajko6 łyżek
cukru trzcinowego (może być gruboziarnisty)1-1,5 kg
śliwek węgierek2 łyżki
płatków róży utartych z
cukrem tu trzcinowym50 g
orzechów laskowychMasło szatkujemy z
mąką, dodajemy
cukier i
jajko, zagniatamy.
Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek, Kroimy w ćwiartki. Ciasto równomiernie wykładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C przez niecałe 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto rozkruszamy różę z
cukrem i wykładamy cząstki
śliwek zaczynając od brzegu formy. Posypujemy wierzch
śliwek zmielonymi na drobno
orzechami. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut,

