Wykonanie
Poniżej podaję przepis na szybkie placki zwane blinami. Bliny są bardzo rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej, a podawane były na zakończenie zimy w tzw. okresie Maślenicy.Okrągły blin był uważany za symbol wiosennego słońca.Aby moje bliny miały więcej składników odżywczych użyłam
mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Ciasto na bliny powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Składniki:300 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej4
jajka80-100 g
masła300 ml
kefiru lub
zsiadłego mlekasólOddzielamy
żółtka od
białek. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól (pół łyżeczki) dodajemy
żółtka, roztopione
masło oraz
kefir. Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie mieszamy z ubitymi
białkami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Podajemy dowolnie z
miodem,
dżemem lub
śmietaną.
