ßßß Cookit - przepis na Bliny "szybkie" z mąki pełnoziarnistej

Bliny "szybkie" z mąki pełnoziarnistej

nazwa

Wykonanie

Poniżej podaję przepis na szybkie placki zwane blinami. Bliny są bardzo rozpowszechnione w kuchni rosyjskiej, a podawane były na zakończenie zimy w tzw. okresie Maślenicy.
Okrągły blin był uważany za symbol wiosennego słońca.
Aby moje bliny miały więcej składników odżywczych użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Ciasto na bliny powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Składniki:
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 jajka
80-100 g masła
300 ml kefiru lub zsiadłego mleka
sól
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy mąkę, sól (pół łyżeczki) dodajemy żółtka, roztopione masło oraz kefir. Dokładnie mieszamy, a następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy dowolnie z miodem, dżemem lub śmietaną.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2015/03/bliny-szybkie-z-maki-penoziarnistej.html