Wykonanie

Ten przepis pojawi się jeszcze raz, kiedy pojawią się
świeże figi. Dzisiaj z suszonymi, bo jestem niecierpliwa. Taki racuch to spora dawka wapnia, błonnika i smaku. Nie przechodź obojętnie i zrób ciasto jeszcze dzisiaj.Rano jak znalazł, chyba, że w nocy kogoś bardzo zassie ;)Składniki na 20 racuszków:4 malutkie jabłuszka, geneva lub papierówka, obrane i starte na dużej tarce250 g
ricotty (użyłam miękkiej, z Lidla)1 i 1/3 szklanki
mąki (około 170 g)4
suszone figi, w kosteczkę4
żółtka od zielononóżki (lub dwa duże)4
białka, od tych samych
kurekszczypta
gałki muszkatołowej lub
cynamonuzmielone
wiórki kokosowe, do posypaniałyżeczka
masła klarowanego, do smażenia
Białka ubić na sztywno.
Żółtka wymieszać z
jajkami,
ricottą,
figami i stopniowo dodawać
mąkę. Na końcu, delikatnie, wmieszać pianę z
białek. Doprawić gałką lub
cynamonem. Rozgrzać
masło na dużej patelni. Kłaść łyżką ciasto formując kształt racuszków. Smażyć na złoto z obydwu stron. Podać posypane zmielonymi wiórkami.
