Zamieniłam ricottę na mascarponę, bo leżał zapomniany w czeluściach lodówki i za chwilę zacząłby pukać w drzwiczki. Całkiem dobrze zachował się w typowym dla placuszków cieście. I choć są zupełnie inne niż jogurtowe, ricottowe czy twarogowe, smakowały Kapslowi tak bardzo, że zrezygnował z ulubionych pierogów i jadł je przez cały dzieńSkładniki na około 20 sztuk:250 g serka mascarpone2 dojrzałe gruszki2 czubate łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia1 żółtko1 białko4 suszone daktyleGruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Białko ubić na sztywno. Daktyle pokroić w drobniutką kostkę. Wymieszać wszystkie składniki kuchenną rózgą, na końcu dodać pianę z białek. Smażyć placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym lub olejukokosowym. Podać z malinami lub jeżynami.