Wykonanie
Jesienne śniadanie, a do tego idealne na sobotę – naleśnikową sobotę … Mam na myśli
dyniowe placuszki z aromatycznym
cynamonem i wiórkami kokosowymi . Podane z gęstym
kakaowym sosem dosłodzonym
syropem z
daktyli – wydawał się być wręcz puszysty po rozsmarowaniu na placuszkach! Całość oprószona kruszonymi
orzechami, różnego rodzaju –
migdałami, włoskimi, ziemnymi i laskowymi . Lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach – od razu sprawiają, że poranek staje się jeszcze przyjemniejszy!
dyniowo-
kokosowe placuszki z
kakaowym sosem
daktylowym oraz mieszanką
orzechówpumpkin-coconut spelt pancakes with cocoa-dates sauce and mix of nutsSkładniki:5 łyżek
mąki orkiszowej (pełnoziarnista), ok. 1/2 szklanki
łyżka złotego
siemienia lnianegołyżka wiórek
kokosowych1/2 łyżeczki
cynamonu2 spore łyżki puree
dyniowego (tu: z dyni piżmowej – butternut squash)ok. 1/4 – 1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejWymieszać ze
sobą suche składniki. Następnie dodać puree z dyni oraz dolać
mleko. Dokładnie połączyć tak by powstała gęsta masa. Rozgrzać patelnię i smażyć dowolnej wielkości placuszki (na suchej patelni lub natłuszczonej
olejem kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami np.
kakaowym sosem
daktylowym (łyżka naturalnego kakao+łyżka
syropu daktylowego+2 łyżki
mleka sojowego). Posypać orzechami/podać z
masłem orzechowym/tahini. Smacznego!Rok akademicki czas zacząć! Już w poniedziałek pierwsze zajęcia, a wczoraj huczne (fajerwerki!!) zakończenie „Freshers Week”, choć wydarzeń, warsztatów, spotkań i tak dalej nie ma końca! Jedno jest pewne, jestem szczęśliwa, że tutaj jestem. Wdzięczna, że mam taką możliwość. To niesamowite doświadczenie, które właśnie się rozpoczynaMiłej soboty!P.S.
Bawcie się grzecznie w Poznaniu – duuużo uśmiechu, przyjemnej zabawy i pysznego jedzenia! :*