ßßß Cookit - przepis na Na jesienne sobotnie śniadanie.

Na jesienne sobotnie śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Jesienne śniadanie, a do tego idealne na sobotę – naleśnikową sobotę … Mam na myśli dyniowe placuszki z aromatycznym cynamonem i wiórkami kokosowymi . Podane z gęstym kakaowym sosem dosłodzonym syropem z daktyli – wydawał się być wręcz puszysty po rozsmarowaniu na placuszkach! Całość oprószona kruszonymi orzechami, różnego rodzaju – migdałami, włoskimi, ziemnymi i laskowymi . Lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach – od razu sprawiają, że poranek staje się jeszcze przyjemniejszy!
dyniowo-kokosowe placuszki z kakaowym sosem daktylowym oraz mieszanką orzechów
pumpkin-coconut spelt pancakes with cocoa-dates sauce and mix of nuts
Składniki:
5 łyżek mąki orkiszowej (pełnoziarnista), ok. 1/2 szklanki
łyżka złotego siemienia lnianego
łyżka wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
2 spore łyżki puree dyniowego (tu: z dyni piżmowej – butternut squash)
ok. 1/4 – 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać puree z dyni oraz dolać mleko. Dokładnie połączyć tak by powstała gęsta masa. Rozgrzać patelnię i smażyć dowolnej wielkości placuszki (na suchej patelni lub natłuszczonej olejem kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami np. kakaowym sosem daktylowym (łyżka naturalnego kakao+łyżka syropu daktylowego+2 łyżki mleka sojowego). Posypać orzechami/podać z masłem orzechowym/tahini. Smacznego!
Rok akademicki czas zacząć! Już w poniedziałek pierwsze zajęcia, a wczoraj huczne (fajerwerki!!) zakończenie „Freshers Week”, choć wydarzeń, warsztatów, spotkań i tak dalej nie ma końca! Jedno jest pewne, jestem szczęśliwa, że tutaj jestem. Wdzięczna, że mam taką możliwość. To niesamowite doświadczenie, które właśnie się rozpoczyna
Miłej soboty!
P.S. Bawcie się grzecznie w Poznaniu – duuużo uśmiechu, przyjemnej zabawy i pysznego jedzenia! :*
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/09/na-jesienne-sobotnie-sniadanie.html