Wykonanie
Jaka jest pogoda za oknem to nie muszę opowiadać, wszyscy wiemy i czujemy. Za to
mogę zaproponować Wam najlepsze śniadanie na ciepłe/upalne poranki i nie tylko. Jest to znana większości z Was – nocna owsianka/owsianka z lodówki, która robi się sama, a rano już tylko cieszy nasze podniebienie swoim smakiem i lekką, kremową konsystencją. W moim wydaniu to owsianka z nasionami chia, słodkim
bananem (bez zbędnego
cukru) oraz
tofu silken . Dodatkowo dodaję aromatyczne wiórki
kokosa oraz kawałki ulubionej
gorzkiej czekolady . Jako, że mamy lato i pełnie sezonu nie brakuje też letnich
owoców – w tym wypadku
malin oraz
jagód . Na wierzch zaś postanowiłam dodać gęsty „krem” z domowego
masła orzechowego oraz
syropu daktylowego – niebo w gębie! 😀
nocna
bananowo-kokosowa owsianka z chia i
gorzką czekoladą 92% przełożona
malinami i
jagodami podana z
orzechowo-
daktylowym krememovernight
banana-coconut oatmeal with chia and dark chocolate 92%, raspberries and blueberries served with peanut butter-dates creamSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka nasion chiapołowa dojrzałego
bananaok.120g silken
tofu (twarde/miękkie)1/4 szkl.
mleka roślinnego (tu:
sojowe)łyżka wiórek
kokosowychłyżka
soku z cytrynydowolna ilość
gorzkiej czekoladyPłatki wymieszać z chia, posiekaną
czekoladą, wiórkami oraz
sokiem z cytryny i
mlekiem.
Banana zmiksować z
tofu, a następnie połączyć z owsianką. Dokładnie wymieszać i przełożyć część do dowolnego naczynia. Następnie dodać dowolne
owoce, które
potem przykryć resztą owsianki. Wstawić na noc do lodówki. Rano przygotować dowolny sos np. wymieszać
masło orzechowe z
syropem daktylowym i dodać na wierzch gotowego śniadania. Smacznego!Wczoraj został opublikowany mój przepis, dzięki któremu wygrałam (zupełnie niespodziewanie, dziękujętrzeba w siebie wierzyć!) konkurs „Smaki lata” organizowany przez Slowly Veggie . Szczerze polecam polubić ich fanpage, poczytać magazyn czy też zajrzeć na stronę – mnóstwo świetnych inspiracji!Miłego dnia!