ßßß Cookit - przepis na Pod chrupiącą kruszonką.

Pod chrupiącą kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Jak co każde lato robię kruszonkę z owocami – jest to taki stały punkt z listy dań do przygtowania w sezonie. Nie jadłam (w tym roku) z truskawkami czy innymi owocami, więc postanowiłam zrobić z śliwkami, które zaczynają się pojawiać już w coraz to większych ilościach, a do tego dodałam bardzo słodkiego banana, który wręcz się prosił, żeby w końcu go zjeść 😉 Kruszonkę stworzyłam z płatków owsianych i mąki owsianej oraz aromatycznej mąki kokosowej, gęstego syropu daktylowego, kremowego mleczka z kokosa oraz niezastąpionego tahini . To było coś cudownego – idealnie chrupiąca skorupka owsiana, pod którą skrywały się gorąco owoce. Całość to nie tylko zdrowe śniadanie, ale też smaczny pomysł na deser 😉
śliwki oraz banan pod kokosowo-sezamową kruszonką owsianą
tahini-coconut oat crumble with plums and banana
Składniki:
2-3 śliwki
dojrzały banan
3-4 łyżki płatków owsianych
łyżka mąki owsianej
kopiasta łyżka mąki kokosowej
3-4 łyżki mleczka kokosowego
łyżka tahini
łyżka syropu daktylowego
olej kokosowy – 1/2 łyżeczki do kruszonki
Owoce pokroić i przełożyć do natłuszczonej olejem kokosowym kokilki. Następnie wymieszać dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę – ma wyjść gęsta, lepka masa. Wyłożyć ją na owoce. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 min. Smacznego!
Jutro wyruszam w drogę. Wstaję o drugiej, drugiej w nocy (a może i nie będę spać, kto wie.) i jadę na autobus, autobusem do Gdańska. Trójmiasto czeka!!!
Trudno mi powiedzieć czy się żegnam czy też nie, zobaczymy się! 😀 … W każdym razie nie będzie mnie trzy dni.
Miłego czwartku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/08/pod-chrupiaca-kruszonka.html