Wykonanie
Jak co każde lato robię kruszonkę z
owocami – jest to taki stały punkt z listy dań do przygtowania w sezonie. Nie
jadłam (w tym roku) z
truskawkami czy innymi
owocami, więc postanowiłam zrobić z
śliwkami, które zaczynają się pojawiać już w coraz to większych ilościach, a do tego dodałam bardzo słodkiego
banana, który wręcz się prosił, żeby w końcu go zjeść 😉 Kruszonkę stworzyłam z
płatków owsianych i
mąki owsianej oraz aromatycznej
mąki kokosowej, gęstego
syropu daktylowego, kremowego mleczka z
kokosa oraz niezastąpionego tahini . To było coś cudownego – idealnie chrupiąca skorupka owsiana, pod którą skrywały się gorąco
owoce. Całość to nie tylko zdrowe śniadanie, ale też smaczny pomysł na deser 😉
śliwki oraz
banan pod
kokosowo-
sezamową kruszonką owsianątahini-coconut oat crumble with plums and
bananaSkładniki:2-3
śliwkidojrzały
banan3-4 łyżki
płatków owsianychłyżka
mąki owsianejkopiasta łyżka
mąki kokosowej3-4 łyżki
mleczka kokosowegołyżka tahiniłyżka
syropu daktylowegoolej kokosowy – 1/2 łyżeczki do kruszonki
Owoce pokroić i przełożyć do natłuszczonej
olejem kokosowym kokilki. Następnie wymieszać dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę – ma wyjść gęsta, lepka masa. Wyłożyć ją na
owoce. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 min. Smacznego!Jutro wyruszam w
drogę. Wstaję o drugiej, drugiej w nocy (a może i nie
będę spać, kto wie.) i
jadę na autobus, autobusem do Gdańska. Trójmiasto czeka!!!Trudno mi powiedzieć czy się żegnam czy też nie, zobaczymy się! 😀 … W każdym razie nie będzie mnie trzy dni.Miłego czwartku!