ßßß Cookit - przepis na Kremowa pianka z białej czekolady o smaku cytrynowym z ostrą nutą imbiru

Kremowa pianka z białej czekolady o smaku cytrynowym z ostrą nutą imbiru

Wykonanie

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tego kremu /pianki .
Robiłam go już 4 razy niestety ale ani razu nie zrobiłam zdjęcia przy następnej okazji na pewno to nadrobię. Za pierwszym razem wyszła idealna pianka słodka na początku z nutą cytryny a na końcu ostrym wręcz wytrawnym smakiem alkoholu i imbiru w ten sposób metodą prób i błędów wiem już jak to działa.
Jednak wiem też iż nie każdy lubi tą wariację smakową więc podam dwie wersje tą lekką i moją ulubioną .
Składniki:
lekka wersja:
250 g białej czekolady
białko z jednego jajka
250 ml śmietanki 36 / 30%
łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
opcjonalnie łyżka żelatyny
ostra wersja:
Pierwsze 3 składniki jak wyżej
łyżka skórki z cytryny
łyża soku z cytryny
1,5 łyżki imbiru
3 zakrętki spirytusu czyli ok 3 łyżek
Wykonanie jest proste jednak musimy trzymać się instrukcji inaczej uzyskamy rzadki sos który będziemy mogli co najwyżej zamrozić lub dodać żelatynę.Przy "*" będziemy musieli uważać bardziej.
Przepis:
czekoladę kroimy w malutką kosteczkę i wkładamy do miseczki żaroodpornej i ustawiamy w kąpieli parowej aby miseczka nie dotykała tafli wody. Gotujemy na małym ogniu nie mieszamy zbyt często*.
Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30 sec potem schładzamy w misce z zimną wodą.
Ścieramy z niej skórkę na małych oczkach
Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno
Łączymy z imbirem i cytryną uważając by nie dodać całego soku na raz bo się zważy *
Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą , czekamy do ostudzenia
łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy , potem łączymy resztę powoli dolewając czekolady do piany.
Wstawiamy do lodówki na ok 30minut.
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/02/kremowa-pianka-z-biaej-czekolady-o.html