Wykonanie
Powiem tyle - JEST OBŁĘDNA w smaku ! Idealna do samego
jogurtu bądź z
owocami,
mleka czy do pochrupania ot tak sobie :) Wiadomo, że trzeba lubić takie rzeczy, ale dla miłośników
płatków owsianych i zdrowego odżywienia powinna posmakować :) Wszystko robiłam "na oko", dlatego też nie podam konkretnych proporcji, sami musicie wyczuć jaka ilość
miodu będzie Wam potrzebna. W tej wersji dodałam
zapach pomarańczowy, wyobrażacie sobie jaki mam zapach przy każdym otwarciu puszki? :)Przypominam też o
jabłkowo - cynamonowej granoli, macie ją tutaj klik i zapraszam na fanpage :)Składniki:
płatki owsiane górskie
płatki owsiane żytnie
otręby pszenneotręby owsiane
siemię lniane (ziarka)ziarka
słonecznikapłatki kukurydzianesezamrodzynkisuszona żurawinaorzechy włoskieulubiony zapach - u mnie
pomarańczowymiód (ja użyłam
miodu z mniszka lekarskiego, którego zrobiłam latem :))Przygotowanie:
Miód wrzucamy do metalowego kubeczka i podgrzewamy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski, a następnie stopniowo wlewamy ogrzany
miód i mieszamy. Najlepiej na początek dodać go mniej, żebyśmy nie przesadzili :) Ja miałam całą taką większą miskę mieszanki i wystarczyło mi 1/2 szkl
miodu, na początku wydawało się że będzie go za mało, ale po rozmieszaniu było ok, ogólnie składniki powinny zrobić się mokre.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy granolę, pamiętając o tym aby warstwa nie była za gruba. Pieczemy do czasu zrumienienia się składników w 180st C. (mi zajęło to 30min).Po tym czasie wyciągamy blaszkę i odstawiamy na przynajmniej 30 min, aby nam to ostygło, a następnie łamiemy granolę na mniejsze kawałki i teraz to już tylko pamiętamy o przechowywaniu w szczelnie zamkniętym pojemniku :)

Smacznego ! :)