Wykonanie
Przepis znalazłam na blogu mała
cukierenka. Babeczki są świetną dekoracją stołu, nie są za słodkie, więc jeśli lubimy słodsze wypieki, to radzę dodatkowo dorzucić od siebie trochę
cukru :) Wyszło mi ok 16 małych babeczek.

Składniki :1,5 szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120g miękkiego
masła3/4 szkl
cukru2
jajka1/2 szkl
mleka3/4 łyżeczki
aromatu śmietankowego lub
migdałowegoKrem :1 i 2/3 szkl
cukru pudru120g miękkiego
masła1/3 łyżeczki
aromatu śmietankowego lub
migdałowego2 łyżki
mlekabarwnik spożywczydodatkowo :
czekoladowe, małe jajeczkaPrzygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1
jajku, za każdym razem dobrze miksując masę, do czasu aż składniki się połączą. Dodajemy aromat, połowę
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wlać połowę
mleka, wymieszać. Dodać resztę
mąki i drugą część
mleka, dokładnie wymieszać. Foremki natłuścić, wyłączyć masę do 2/3 wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160st. C i pieczemy 25min.Krem :
Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy
cukier puder. Dodajemy aromat,
mleko oraz barwnik - wymieszać. Kremem dekorujemy babeczki i układamy na nim
czekoladowe jajeczko.


Smacznego ! :)