Wykonanie
Nie wiem jeszcze jak smakują, ale pachną nieźle i liczę ogromnie na to, że będą smaczne. Przyznam się, że nadzienie musiałam spróbować, co do niego nie mam najmniejszych wątpliwości że jest pyszne, w końcu są
bakalie, czyli to co lubię :) Oficjalna degustacja odbędzie się w święta, już nie
mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :)

Składniki na ciasto :240 g
mąki pszennej60 g
masła60 g
smalcusok wyciśnięty z jednej
pomarańczyszczypta
soliNadzienie:25 g
masła125 g
śmietany kremówki50 g
miodu40 g
cukru pudru1,5 szkl
bakalii (ja dałam
sezam,
rodzynki,
żurawinę,
orzechy włoskie orzechy arachidowe,
wiórki kokosowe)
aromat pomarańczowy (ok 5 kropelek)dodatkowo :
cukier puder do posypania
ciasteczekPrzygotowanie:
Mąkę,
masło i
smalec wrzucamy do miski i łączymy ze sobą tak, jak robimy to w przypadku kruszonki. Przesypujemy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 20 min.Sok z
pomarańczy łączymy ze szczyptą
soli i wkładamy do lodówki na 20 min.Robimy nadzienie : W garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy kremówkę,
miód i
cukier puder - zagotowujemy mieszając dość często. Następnie dodajemy
bakalie i całość gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min.Wyciągamy jeden woreczek z
ciastem i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 2-3 mm. Wycinamy kółeczka i małe gwiazdki.Foremki do muffinek natłuszczamy (ja użyłam silikonowych więc to pominęłam) i wykładamy krążkiem ciasta. Następnie wykładamy kopiastą łyżeczkę masy i układamy na koniec gwiazdkę.Pieczemy 15-20 min w 200 st. C do chwili zrumienienia.Ostudzone posypujemy
cukrem pudrem.

Smacznego ! :)