ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa na maślance

Babka kokosowa na maślance

nazwa

Wykonanie

Po tych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10!
SKŁADNIKI:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 łyżki likieru kokosowego
1 3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki wiórków kokosowych
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka likieru kokosowego
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy.
2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami.
3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i likierem kokosowym (ewentualnie regulując gęstość dodając cukru pudru lub soku z cytryny/likieru). Polać babkę lukrem.
Inspiracja: Cukrowa wróżka
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/babka-kokosowa-na-maslance.html