Wykonanie
Pyszne ciasto z sam raz na lato - rewelacyjny kruchy spód, lekka budyniowa pianka, soczyste
owoce i chrupiący wierzch - czegoż chcieć więcej? ;) Baaardzo polecam :)

SKŁADNIKI: (na blachę ok 23x33cm)Kruche ciasto:250 g masła/margaryny5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBudyniowa pianka:5
białek1 szkl
cukru pudru2 budynie śmietankowe/waniliowe (u mnie 1
śmietankowy i 1 malinowy)1/2 szkl
oleju (
słonecznikowy lub rzepakowy)Dodatkowo:50 dag
malincukier puder do posypaniaKruche ciasto:1. Składniki ciasta a)zagnieść tradycyjnym sposobem lub b)utrzeć mikserem
masło z
żółtkami i
cukrem, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, zmiksować na ile pozwoli mikser a dalej szybko zagnieść rękami (wystarczy już dosłownie chwila).2. Ciasto podzielić na pół, jedną część odłożyć do lodówki a drugą wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec na złoto - ok. 15-20 min w 180*C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Bydyniowa pianka:1. Gdy kruchy spód będzie zimny, ubić
białka na sztywno, stopniowo dodawać małymi porcjami
cukier puder, a następnie proszek budyniowy. Gdy wszystko się już dobrze połączy, wlać cieniutką strużką
olej, cały czas miksując.2. Piankę wyłożyć na kruchy spód, na wierzch wyłożyć
maliny (otworkami do góry) lekko wciskając je w piankę.3. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, szczypac palcami małę porcje i układać je na wierzch (lub po prostu zetrzeć na tartce). Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 min w 180*C.4. Upieczone i wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.


Inspiracja: Moje Wypieki