Wykonanie
Zbliża się Tłusty czwartek, a zaraz po nim Walentynki ;) Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj moją pierwszą tegoroczną propozycję z okazji tych dwóch dni. Dzisiaj podzielę się z
wami przepisem na babeczki z
bananami i
truskawkami, to moje ulubione
owocowe połączenie. Babeczki smakują pysznie, jakby były z
budyniem ;) Wasza druga połówka będzie zdecydowanie zachwycona. Przepis starcza na 16 babeczek ;)

Składniki:130 g
margaryny3/4 szklanki
brązowego cukru2
jajka2 płaskie łyżeczki
cukru wanilinowegołyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią3
banany rozgniecione widelcem250-300 g
truskawek świeżych2 kopiaste szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaczerwony barwnik DR OETKERszczypta
soli80 ml
mlekaPrzygotowanie:
Margarynę umieszczamy w garnku i gotujemy do roztopienia, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy
cukry i wbijamy
jajka, dokładnie ubijamy. Do ubitych
jajek dodajemy
banany i stopione
masło. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia, barwnik,
mleko i
sól wszystko miksujemy około 5 minut.
Truskawki siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego ciasta, mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blachę z papilotkami i przekładamy do nich ciasto. Tak przygotowaną blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20-30 minut, aż babeczki nabiorą lekko pomarańczowej barwy.










