Wykonanie
Bardzo smaczna, pożywna, idealna na domowe imprezy, śniadania czy kolacje, prosta w przygotowaniu
sałatka warstwowa gyros. Dzięki poszczególnym warstwom,
sałatka zyskuje niepowtarzalny smak i zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
składniki na 6 porcjipodwójna
pierś z kurczaka1/2 główki
kapusty pekińskiej2
czerwone cebule1 puszka
kukurydzy6 średnich
ogórków konserwowych150 g
majonezu100 g
keczupu2 łyżki
oleju3 łyżki
przyprawy do gyrosaprzepis
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki a następnie przekładamy do miski, dokładnie łączymy z
przyprawą do gyrosa, po czym odstawiamy na pół godziny do lodówki.Następnie
kurczaka podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut do momentu aż
mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę,
cebulę drobno siekamy a
kapustę pekińską szatkujemy.Wszystkie składniki sałatki układamy warstwowo -
kurczaka,
cebulę,
keczup,odsączoną z zalewy
kukurydzę,
ogórki,
majonez,
kapustę pekińską.Gotową
sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.