Wykonanie

Niesamowite jest to, jak pyszne są te powidła! Dodatek skórki i soku z 1
pomarańczy na 1 kg
śliwek może zdziałać takie cuda ;-). Powidła gotowałam przez dwa dni, bez dodatków żelujących, zachowały przepiękny
śliwkowy kolor i smakują OBŁĘDNIE. Idealne na zimę, do słoiczków, obok powideł tradycyjnych, u mnie na szybkie wykorzystanie. Tak szybkie - że kolejny przepis na blogu będzie właśnie z ich udziałem ;-).Składniki na 2 nieduże słoiczki:1 kg
śliwek węgierekpół szklanki
wodyskórka otarta i sok z 1 dużej
pomarańczy250 g
cukruŚliwki odpestkować. Umieścić w szerokim garnku. Dodać
wodę oraz otartą skórkę i sok z jednej
pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, następnie gotować około 15 minut lub do miękkości
śliwek. Odkryć, przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i z powrotem przelać do garnka.Do puree
śliwkowego dodać
cukier. Gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do zredukowania
wody w puree
śliwkowym przynajmniej o połowę. Gotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni.Jak sprawdzić, czy powidła są gotowe? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli po około 1 minucie na ich powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący
dżem, dobrze zakręcić. Odstawić. Można zapasteryzować (nie jest to jednak konieczne, jesli wrzące powidła zostały przelane do wyparzonych słoików i dobrze zamknięte).Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Uwaga: do powideł nadają się wszystkie
śliwki, ale od ich odmiany będzie zależała ilość
cukru, jaką należy dodać do
przetworów. Od odmiany
śliwek będzie zależał również kolor otrzymanych powideł /użyłam
śliwek President/.Smacznego :-).