Wykonanie
Zapewne każdy kupuje
pomarańcze, później je obiera i zjada. A co robimy ze skórkami? Lądują w koszu na śmieci - przeważnie. Można jednak również je wykorzystać. Ważne, aby od skórki oddzielić jak najdokładniej białą część - jest ona gorzka. Kandyzowane paski można z powodzeniem wykorzystać do zdobienia wierzchu babek czy innych ciast.

Składniki:- skórka z 2
pomarańczy- 1/2 szklanki
wody- 1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie
Pomarańcze dokładnie umyć pod ciepłą
wodą, ewentualnie sparzyć we wrzątku. Obrać, ze skórki usunąć bardzo dokładnie białą część.
Pomarańczową część pokroić w cieniutkie paseczki. Zagotować
wodę z
cukrem. Jak
cukier się całkowicie rozpuści wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż stanie się transparentna (około 1 h) a z
wody i
cukru zrobi się
miód. Przechowywać w słoiku w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

