Wykonanie

Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z gazety "Ciasta domowe", zmieniając tylko niektóre składniki. Ciasto w smaku idealne, chyba że ktoś nie lubi
ananasa, jedyną wadą tego ciasta jest fakt, że jest pieczone w zbyt małej blaszce i zbyt szybko znika. Teraz upiekę je z potrójnej porcji na dużej blaszce.Składniki:1 i 1/4 szklanki
mąki żytniej2/3 szklanki jasnego
cukru brązowego2
jajka8 łyżek
mleka4 łyżki
olejuPolewa:1/3 szklanki jasnego
cukru brązowego2
jajka4 łyżki
margarynyPonadto:1 duża puszka
ananasówpapier do pieczenia
Żółtka ucieramy z
cukrem.
Żółtka i
cukier.....................................Do utartych
żółtek dodajemy
olej,
mleko,
mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Z resztą składników..................................................................Na końcu dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie łączymy z resztą ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 12x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto na blaszce.............................................Na cieście układamy odsączone i pokrojone w cząstki
ananasy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20 minut. W
między czasie robimy polewę, czyli rozpuszczamy
masło, a następnie odkładamy je aby przestygło. Do przestudzonego
masła dodajemy
jajka oraz
cukier i ubijamy je na pianę.

Polewa...............................................................................................Polewę wylewamy na ciasto.

Wylewanie polewy............................................Ciasto z polewą pieczemy jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze. Smacznego !!!

Podczas pieczenia........................................

Ciasto po upieczeniu.............................................................

Ciasto z
ananasem.....................................................

Jeszcze raz................................................

I na koniec...............................................