Wykonanie


Szukałam coś mega słodkiego, a jednocześnie dukanowskiego i nic takiego nie znalazłam co by mi odpowiadało, więc tak siedząc przy kubku
kawy i zajadając się babką, postanowiłam że może przełożę ją
budyniem. Ale pojawił się problem no bo z czym wymieszać gotowy
budyń, a
masło czy
margaryna odpada. Więc postanowiłam użyć
serka homogenizowanego i
żelatyny. Jak zrobić dalej ciasto zobaczycie po zdjęciach poniżej. Ale
powiem wam że nie spodziewałam się takiego efektu końcowego. Ciasto pyszniutkie samo rozpływa się w ustach, ja na raz zjadłam dwa kawałki bo nie mogłam się powstrzymać. Mój mąż powiedział że gdyby nie wiedział że to jest z diety dukana to nigdy by na to nie wpadł. Wiem że zaraz powiecie że tam jest
budyń nie dozwolony w diecie, zdania na ten temat są podzielone, ale jak chcecie to możecie zamiast budyniu użyć mazeiny i jakiegoś aromatu. To co zrobicie to oczywiście wasz wybór. Ale ja polecam wam zrobić moją wersje na święta można delikatnie zgrzeszyć.Składniki:1/2 dukanowskiej babki cytrynowej z tego przepisu1 i 1/2 kubka
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru300 g
serka homogenizowanego10 łyżek słodziku2 łyżki
żelatyny.1/4 gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyPolewa:3/4 kubka małego
jogurtu naturalnego 0%7 łyżek
mleka w proszku2 łyżeczki
kawy zbożowej inka w proszkuUgotować
budyń na
mleku, a następnie odstawić go aby przestygł. Dukanowską babkę kroimy na bardzo cienkie plasterki tak na około 0,5 cm.

Dukanowska babka cytrynowa...................................................Plasterki babki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na mojej blaszce zmieściło się 10 kawałków.

Babka na blaszce...........................................................................
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy aż ostygnie. Do miski wkładamy ostygnięty
budyń,
serek homogenizowany i słodzik.
Budyń, słodzik i
serek....................................................Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie lejąca masa. Na koniec delikatnie dodać rozpuszczoną
żelatynę.

Z
żelatyną..............................................................I wszystko razem jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ciasto.

Masa na babce......................................Na
masie układamy cienkie plastry dukanowskiej babki i wstawiamy całe ciasto do lodówki na 30 minut.

Babka na
masie budyniowej.......................................................................W
między czasie robimy polewę czyli dokładnie ze sobą mieszamy
jogurt,
mleko w proszku i
kawę inkę.

Składniki na polewę.................................................................Kiedy ciasto nam stężeje wylewamy na nie polewę
kawową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Z polewą..................................................................................Polewa nie powinna do końca być zastygnięta, u mnie była taka w sam raz niby zastygnięta, a mięciutka i delikatna. Smacznego !!!

Oblane polewą
kawową......................................................

Dukanowski budyniowiec...........................................................

Budyniowiec...............................................

I jeszcze kawałeczek..............................................................

I jeszcze...............................................................................

I już ostatni raz..........................................................