ßßß Cookit - przepis na Dukanowski budyniowiec (dieta Dukana, faza II)

Dukanowski budyniowiec (dieta Dukana, faza II)

nazwa

Wykonanie

Szukałam coś mega słodkiego, a jednocześnie dukanowskiego i nic takiego nie znalazłam co by mi odpowiadało, więc tak siedząc przy kubku kawy i zajadając się babką, postanowiłam że może przełożę ją budyniem. Ale pojawił się problem no bo z czym wymieszać gotowy budyń, a masło czy margaryna odpada. Więc postanowiłam użyć serka homogenizowanego i żelatyny. Jak zrobić dalej ciasto zobaczycie po zdjęciach poniżej. Ale powiem wam że nie spodziewałam się takiego efektu końcowego. Ciasto pyszniutkie samo rozpływa się w ustach, ja na raz zjadłam dwa kawałki bo nie mogłam się powstrzymać. Mój mąż powiedział że gdyby nie wiedział że to jest z diety dukana to nigdy by na to nie wpadł. Wiem że zaraz powiecie że tam jest budyń nie dozwolony w diecie, zdania na ten temat są podzielone, ale jak chcecie to możecie zamiast budyniu użyć mazeiny i jakiegoś aromatu. To co zrobicie to oczywiście wasz wybór. Ale ja polecam wam zrobić moją wersje na święta można delikatnie zgrzeszyć.
Składniki:
1/2 dukanowskiej babki cytrynowej z tego przepisu
1 i 1/2 kubka mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
300 g serka homogenizowanego
10 łyżek słodziku
2 łyżki żelatyny.
1/4 gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Polewa:
3/4 kubka małego jogurtu naturalnego 0%
7 łyżek mleka w proszku
2 łyżeczki kawy zbożowej inka w proszku
Ugotować budyń na mleku, a następnie odstawić go aby przestygł. Dukanowską babkę kroimy na bardzo cienkie plasterki tak na około 0,5 cm.
Dukanowska babka cytrynowa...................................................
Plasterki babki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na mojej blaszce zmieściło się 10 kawałków.
Babka na blaszce...........................................................................
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie mieszamy aż ostygnie. Do miski wkładamy ostygnięty budyń, serek homogenizowany i słodzik.
Budyń, słodzik i serek....................................................
Wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie lejąca masa. Na koniec delikatnie dodać rozpuszczoną żelatynę.
Z żelatyną..............................................................
I wszystko razem jeszcze raz dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ciasto.
Masa na babce......................................
Na masie układamy cienkie plastry dukanowskiej babki i wstawiamy całe ciasto do lodówki na 30 minut.
Babka na masie budyniowej.......................................................................
W między czasie robimy polewę czyli dokładnie ze sobą mieszamy jogurt, mleko w proszku i kawę inkę.
Składniki na polewę.................................................................
Kiedy ciasto nam stężeje wylewamy na nie polewę kawową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Z polewą..................................................................................
Polewa nie powinna do końca być zastygnięta, u mnie była taka w sam raz niby zastygnięta, a mięciutka i delikatna. Smacznego !!!
Oblane polewą kawową......................................................
Dukanowski budyniowiec...........................................................
Budyniowiec...............................................
I jeszcze kawałeczek..............................................................
I jeszcze...............................................................................
I już ostatni raz..........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Dukanowski-budyniowiec-dieta-Dukana-faza-II.html