Wykonanie

Deser na dziś to
jagodowo-śmietankowa pianka z musem
malinowym. Deser jest niebiańsko lekki i pyszny. Robi się go w kilka chwil, a po 2-3 godzinach jest gotowy do spożycia. Idealny na babskie pogaduch przy
kawie czy przyjęcie dla dzieci. Składniki ( na 4 porcje):1
śmietanka „ Śnieżka”150 ml zimnego
mleka200 g
serka homogenizowanego3 łyżki
cukru1 łyżeczka
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wody3 łyżki
jagód świeżych lub z kompotu3 łyżki soku z
jagód250 g
malinWykonanie:
Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać
śmietankę „Śnieżka” i miksować do uzyskania puszystej piany. Do ubitej piany dodać 2 łyżki
cukru cukier i
serek homogenizowany, wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i gdy będzie letnia wlewać stopniowo do
śmietanki ciągle mieszając. Następnie do masy dodać
jagody i sok z
jagód. Wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Maliny opłukać i pozostawić około 20 sztuk do dekoracji. Resztę
malin zmiksować z 1 łyżką
cukru na mus. Przed podaniem deser polać po wierzchu musem
malinowym i ozdobić całymi
malinami.