ßßß
Deser na dziś to jagodowo-śmietankowa pianka z musem malinowym. Deser jest niebiańsko lekki i pyszny. Robi się go w kilka chwil, a po 2-3 godzinach jest gotowy do spożycia. Idealny na babskie pogaduch przy kawie czy przyjęcie dla dzieci. Składniki ( na 4 porcje):1 śmietanka „ Śnieżka”150 ml zimnego mleka200 g serka homogenizowanego3 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny1/3 szklanki gorącej wody3 łyżki jagód świeżych lub z kompotu3 łyżki soku z jagód250 g malinWykonanie:Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śmietankę „Śnieżka” i miksować do uzyskania puszystej piany. Do ubitej piany dodać 2 łyżki cukru cukier i serek homogenizowany, wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić i gdy będzie letnia wlewać stopniowo do śmietanki ciągle mieszając. Następnie do masy dodać jagody i sok z jagód. Wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na 3 godziny. Maliny opłukać i pozostawić około 20 sztuk do dekoracji. Resztę malin zmiksować z 1 łyżką cukru na mus. Przed podaniem deser polać po wierzchu musem malinowym i ozdobić całymi malinami.