ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

Drożdżowe baranki, zajączki i kurczaczki

nazwa

Wykonanie

Małe cudeńka które robiłyśmy z Julcią prawię całą sobotę, ale warto było. Julcia miała z nich tyle radości, nie wiedziała które ma zjeść więc zajadała się każdym po kolei, ledwo zdążyły drożdżowe figurki ostygnąć. A jak ozdobiłam moje cudeńka to zaczęła zlizywać z nich masę cukrową, ledwo zdjęcia porobiłam.
Składniki:
4 szklanki mąki
1/4 opakowania drożdży czyli 2,5 dag
180 ml mleka
1/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
100 miękkiej margaryny
Ponadto:
1 żółtko
4 łyżki mleka
biała masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracji
żółta masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracji
kolorowe pisaki z masą cukrową
kilka rodzynek
Kilka płatków migdałów
Mąkę przesiewamy. Do jednej szklanki mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.
Mąka, mleko i drożdże...........................................................
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Rozczyn.....................................................
Rozczyn po wyrośnięciu.............................................
Kiedy ciasto lekko podrośnie dodajemy do niego dwie szklanki mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę.
Składniki na ciasto......................................................................
Ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto po wyrobieniu................................................................
Ciasto po wyrośnięciu..........................................................................
Kiedy ciasto podrośnie dodajemy do niego ostatnią szklankę mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ścianek naczynia.
Z mąka..............................................................................
Wrobione ciasto wykładamy na blat podsypany mąką.
Na blacie.....................................................................
Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta odkładamy, a drugą wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm.
Ciasto po rozwałkowaniu..........................................................
Z ciasta za pomocą foremki wycinamy baranki. Ja nie miałam foremki do baranków więc użyłam foremki do zajączków i odwracałam każdego zajączka formując kształt baranka, tak jak na zdjęciach poniżej.
Z wyciętego zajączka formujemy baranka, aby wyglądał tak jak na zdjęciu poniżej......
Baranek uformowany z kształtu zajączka.............................................
Gotowe baranki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce.
Baranki na blaszce.......................................................
Z rodzynek robimy oczy barankom i smarujemy każdego baranka żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Z rodzynkami..................................................................
Baranki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 10-15 minut. Upieczone baranki powinny mieć ładny złoto-brązowy kolor. Baranki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Baranki po upieczeniu.....................................................................
Ostygnięte baranki dekorujemy: z białej masy robimy runo baranka za pomocą końcówki gwiazdki. Czerwonym pisakiem robimy pyszczek i pasek w okół szyi. A zielonym pisakiem zieloną falę na dole baranka.
Drożdżowe baranki..........................................................
Małe słodkie cudeńka...............................................................
Drugą część ciasta również wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm. W cieście za pomocą foremki wycinamy zajączki.
Wycinanie zajączków...............................................
Powycinane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i również każdego zajączka smarujemy żółtkiem z mlekiem. Zajączki pieczemy tak samo jak baranki. Zajączki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Zajączki po upieczeniu........................................................................
Ostygnięte zajączki dekorujemy: białą masą cukrową robimy kształt zajączka i ogonek(u mnie wyszły troszkę jak myszki, ale dopiero się uczę). Czarnym pisakiem robimy oczko, a czerwonym pyszczek.
Drożdżowe zajączki.......................................................
Mała kruszynka.......................................................................
Szybkie rozmnożenie..................................................................
Kurczaczki robimy z ciasta pozostałego po wycinaniu baranków i króliczków. Mi wyszło 11 kurczaczków więc tak podzieliłam ciasto. To znaczy z pozostałego ciasta uformować 11 kulek wielkości orzecha włoskiego i 11 małych kulek tak jak na zdjęciu, tak aby powstały z nich głowy dla kurczaczków.
Duża kula tułów, mała kulka głowa kurczaczka.................................................
Większą kulkę łączymy z mniejszą tak aby powstał kurczaczek.
Łączenie kulek............................................................................
Na środku każdej główki kurczaczka wbijamy kawałek migdała tak aby powstał dziobek. Kurczaczki wkładamy do papierków od muffinek, które wkładamy do blaszki na muffinki.
Z dziobkiem.................................................................
Kurczaczki gotowe do pieczenia........................................................................
Kurczaczki pieczemy tak jak baranki. Po upieczeniu kurczaczki odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaczki po upieczeniu.......................................................................
Ostygnięte kurczaczki dekorujemy: z żółtej masy robimy skrzydełka za pomocą końcówki gwiazdki, czarnym pisakiem robimy oczka kurczaczkom. Smacznego !!!
Drożdżowe kurczaczki........................................................
Kurczaczki małe............................................................
Słodziaki....................................................................
I jeszcze raz kurczaczki....................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Drozdzowe-baranki-zajaczki-i-kurczaczki.html