Wykonanie


Małe cudeńka które robiłyśmy z Julcią prawię całą sobotę, ale warto było. Julcia miała z nich tyle radości, nie wiedziała które ma zjeść więc zajadała się każdym po kolei, ledwo zdążyły
drożdżowe figurki ostygnąć. A jak ozdobiłam moje cudeńka to zaczęła zlizywać z nich masę
cukrową, ledwo zdjęcia porobiłam.Składniki:4 szklanki
mąki1/4 opakowania
drożdży czyli 2,5 dag180 ml
mleka1/4 szklanki
cukru4
żółtka1 opakowanie
cukru waniliowego100
miękkiej margarynyPonadto:1
żółtko4 łyżki
mlekabiała masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracjiżółta masa cukrowa w tubce z końcówkami do dekoracjikolorowe
pisaki z masą
cukrowąkilka
rodzynekKilka
płatków migdałówMąkę przesiewamy. Do jednej szklanki
mąki dodajemy
drożdże rozpuszczone w ciepłym
mleku.
Mąka,
mleko i
drożdże...........................................................Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Rozczyn.....................................................

Rozczyn po wyrośnięciu.............................................Kiedy ciasto lekko podrośnie dodajemy do niego dwie szklanki
mąki,
żółtka,
cukier,
cukier waniliowy oraz
margarynę.

Składniki na ciasto......................................................................Ponownie dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Ciasto po wyrobieniu................................................................

Ciasto po wyrośnięciu..........................................................................Kiedy ciasto podrośnie dodajemy do niego ostatnią szklankę
mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ścianek naczynia.

Z
mąka..............................................................................Wrobione ciasto wykładamy na blat podsypany
mąką.

Na blacie.....................................................................Ciasto dzielimy na pół, jedną część ciasta odkładamy, a drugą wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm.

Ciasto po rozwałkowaniu..........................................................Z ciasta za pomocą foremki wycinamy
baranki. Ja nie miałam foremki do
baranków więc użyłam foremki do zajączków i odwracałam każdego zajączka formując kształt
baranka, tak jak na zdjęciach poniżej.

Z wyciętego zajączka formujemy
baranka, aby wyglądał tak jak na zdjęciu poniżej......

Baranek uformowany z kształtu zajączka.............................................Gotowe
baranki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce.
Baranki na blaszce.......................................................Z
rodzynek robimy oczy barankom i smarujemy każdego
baranka żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem.

Z
rodzynkami..................................................................
Baranki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 10-15 minut. Upieczone
baranki powinny
mieć ładny złoto-brązowy kolor.
Baranki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Baranki po upieczeniu.....................................................................Ostygnięte
baranki dekorujemy: z białej masy robimy runo
baranka za pomocą końcówki gwiazdki. Czerwonym
pisakiem robimy pyszczek i pasek w okół szyi. A zielonym
pisakiem zieloną falę na dole
baranka.
Drożdżowe baranki..........................................................

Małe słodkie cudeńka...............................................................Drugą część ciasta również wałkujemy na grubość mniejszą niż 1 cm. W cieście za pomocą foremki wycinamy zajączki.

Wycinanie zajączków...............................................Powycinane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i również każdego zajączka smarujemy
żółtkiem z
mlekiem. Zajączki pieczemy tak samo jak
baranki. Zajączki po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Zajączki po upieczeniu........................................................................Ostygnięte zajączki dekorujemy: białą masą
cukrową robimy kształt zajączka i ogonek(u mnie wyszły troszkę jak myszki, ale dopiero się uczę). Czarnym
pisakiem robimy oczko, a czerwonym pyszczek.
Drożdżowe zajączki.......................................................

Mała kruszynka.......................................................................

Szybkie rozmnożenie..................................................................Kurczaczki robimy z ciasta pozostałego po wycinaniu
baranków i króliczków. Mi wyszło 11 kurczaczków więc tak podzieliłam ciasto. To znaczy z pozostałego ciasta uformować 11 kulek wielkości
orzecha włoskiego i 11 małych kulek tak jak na zdjęciu, tak aby powstały z nich głowy dla kurczaczków.

Duża kula tułów, mała kulka głowa kurczaczka.................................................Większą kulkę łączymy z mniejszą tak aby powstał kurczaczek.

Łączenie kulek............................................................................Na środku każdej główki kurczaczka wbijamy kawałek
migdała tak aby powstał dziobek. Kurczaczki wkładamy do papierków od muffinek, które wkładamy do blaszki na muffinki.

Z dziobkiem.................................................................

Kurczaczki gotowe do pieczenia........................................................................Kurczaczki pieczemy tak jak
baranki. Po upieczeniu kurczaczki odstawiamy do ostygnięcia.

Kurczaczki po upieczeniu.......................................................................Ostygnięte kurczaczki dekorujemy: z żółtej masy robimy skrzydełka za pomocą końcówki gwiazdki, czarnym
pisakiem robimy oczka kurczaczkom. Smacznego !!!
Drożdżowe kurczaczki........................................................

Kurczaczki małe............................................................

Słodziaki....................................................................

I jeszcze raz kurczaczki....................................................................