ßßß Cookit - przepis na Dukanowskie leczo (dieta Dukana, faza II)

Dukanowskie leczo (dieta Dukana, faza II)

nazwa

Wykonanie

Wspomnienie lata, czyli leczo dukanowskie, gotowane bez tłuszczu smakuje wyśmienicie, a smak ma słodko-kwaśny i bardzo często powtarza się w moim dukanowskim jadłospisie oczywiście na P+W.
Składniki:
5-6 plasterków szynki drobiowej
1 mała cukinia
2 średnie pomidory
1 średnia marchewka
3-4 korniszony
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
1 papryka lub tak jak u mnie 1 szklanka mrożonej kolorowej papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy do zup
sól i pieprz
Pokrojone w drobną kosteczkę cebule oraz pokrojoną w kostkę szynkę drobiową podsmażamy lekko na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jedynie można podlać odrobiną wody, aby cebulka nam troszkę zmiękła.
Cebula i szynka....................................................................
Do podpieczonych cebuli i szynki dodajemy resztę składników: pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone w ósemki pomidory, pokrojone w kostkę korniszony, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę oraz przyprawę do zup.
Składniki na leczo............................................................................
Składniki lecza dokładnie mieszamy, podlewamy 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Z przecierem pomidorowym..............................................................
Gotowe leczo, jeżeli wystygnie i nie zjecie je w swoich dniach z warzywami, to w tedy możecie go zamrozić, będzie jak znalazła w następnych dniach z warzywami. Smacznego !!!
Dukanowskie leczo.................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/11/Dukanowskie-leczo-dieta-Dukana-faza-II.html