Wykonanie

Wspomnienie lata, czyli leczo dukanowskie, gotowane bez tłuszczu smakuje wyśmienicie, a smak ma słodko-kwaśny i bardzo często powtarza się w moim dukanowskim jadłospisie oczywiście na P+W.Składniki:5-6 plasterków
szynki drobiowej1 mała
cukinia2 średnie
pomidory1 średnia
marchewka3-4
korniszony1/2
czerwonej cebuli1/2 białej
cebuli1
papryka lub tak jak u mnie 1 szklanka mrożonej kolorowej
papryki2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
przyprawy do zupsól i
pieprzPokrojone w drobną kosteczkę
cebule oraz pokrojoną w kostkę
szynkę drobiową podsmażamy lekko na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jedynie można podlać odrobiną
wody, aby
cebulka nam troszkę zmiękła.
Cebula i
szynka....................................................................Do podpieczonych
cebuli i
szynki dodajemy resztę składników: pokrojoną w kostkę
cukinię, pokrojoną w paseczki
paprykę, pokrojone w ósemki
pomidory, pokrojone w kostkę
korniszony, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach
marchewkę oraz
przyprawę do zup.

Składniki na leczo............................................................................Składniki lecza dokładnie mieszamy, podlewamy 1 szklanką
wody i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw dodajemy
przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem.

Z
przecierem pomidorowym..............................................................Gotowe leczo, jeżeli wystygnie i nie zjecie je w swoich dniach z warzywami, to w tedy możecie go zamrozić, będzie jak znalazła w następnych dniach z warzywami. Smacznego !!!

Dukanowskie leczo.................................................................