ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z malinami w spirytusie

Pleśniak z malinami w spirytusie

nazwa

Wykonanie

Środkiem ubocznym robienia nalewki z malinowoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, nawet ja musiałam kawałek spróbować, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje podniebienie. Naprawdę jeśli sami robicie nalewkę z mali albo macie dostęp to osób którzy taką że nalewkę produkują poproście o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 litrowy słoik malin w spirytusie
Do mąki z proszkiem do pieczenia zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach.
Margaryna, proszek do pieczenia i mąka................................................
Mąkę z margaryną lekko przemieszać, dodać żółtka i 1/2 szklanki cukru.
Z cukrem i żółtkami....................................................................
A następnie z podanych składników wyrobić kruche ciasto.
Gotowe ciasto..................................................................................................
Gotowe ciasto dzielimy na połowę, a następnie połowę jeszcze raz na pół.
Ciasto dzielone na trzy......................................................
Większą część ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut, jedną mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut, zaś do trzeciego kawałka dodajemy kakao.
Ciasto i kakao........................................................
Ciasto dokładnie wyrabiamy z kakaem, a następnie wkładamy je do zamrażarki jak poprzedni kawałek na około 30 minut.
Ciemne ciasto...........................................................................
Schłodzone w lodówce jasne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, a następnie lekko ugniatamy.
Starty spód ciasta......................................................................
Na ciasto wykładamy odcedzone z nadmiaru spirytusu maliny.
Ciasto i maliny...............................................................................
Na maliny ścieramy jasne ciasto chłodzone w zamrażalce również na tarce o grubych oczkach.
Warstwa ciasta na malinach.................................................................
Na jasne ciasto wykładamy pianę z białek ubitą na sztywno razem z drugą połową szklanki cukru.
Z pianą z białek.......................................................
Na pianę z białek ścieramy ciemne ciasto chłodzone w zamrażalce.
Z ciemnym ciastem..........................................................
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C i pieczemy przez około 50-75 minut.
Ciasto przed pieczeniem...........................................................................
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!
Pleśniak po upieczeniu...........................................................................
Pleśniak z malinami w spirytusie........................................................
Z naleweczką z malin...........................................................................
I jedno ujęcie z bliska...........................................................
I jeszcze raz............................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/09/Plesniak-z-malinami-w-spirytusie.html