Wykonanie
Środkiem ubocznym robienia
nalewki z
malin są
owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części
malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że
alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak
alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych
owoców z kruchym
ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, nawet ja musiałam kawałek spróbować, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje podniebienie. Naprawdę jeśli sami robicie
nalewkę z mali albo macie dostęp to osób którzy taką że
nalewkę produkują poproście o słoik mali, naprawę polecam zrobienie tego ciasta, ono jest po prostu super.Składniki:3 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny5
jajek1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao1 litrowy słoik
malin w
spirytusieDo
mąki z
proszkiem do pieczenia zetrzeć
margarynę na tarce o grubych oczkach.
Margaryna,
proszek do pieczenia i
mąka................................................
Mąkę z
margaryną lekko przemieszać, dodać
żółtka i 1/2 szklanki
cukru.

Z
cukrem i
żółtkami....................................................................A następnie z podanych składników wyrobić kruche ciasto.

Gotowe ciasto..................................................................................................Gotowe ciasto dzielimy na połowę, a następnie połowę jeszcze raz na pół.

Ciasto dzielone na trzy......................................................Większą część ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut, jedną mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 minut, zaś do trzeciego kawałka dodajemy
kakao.

Ciasto i
kakao........................................................Ciasto dokładnie wyrabiamy z
kakaem, a następnie wkładamy je do zamrażarki jak poprzedni kawałek na około 30 minut.

Ciemne ciasto...........................................................................Schłodzone w lodówce jasne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, a następnie lekko ugniatamy.

Starty spód ciasta......................................................................Na ciasto wykładamy odcedzone z nadmiaru
spirytusu maliny.

Ciasto i
maliny...............................................................................Na
maliny ścieramy jasne ciasto chłodzone w zamrażalce również na tarce o grubych oczkach.

Warstwa ciasta na malinach.................................................................Na jasne ciasto wykładamy pianę z
białek ubitą na sztywno razem z drugą połową szklanki
cukru.

Z pianą z
białek.......................................................Na pianę z
białek ścieramy ciemne ciasto chłodzone w zamrażalce.

Z ciemnym
ciastem..........................................................Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C i pieczemy przez około 50-75 minut.

Ciasto przed pieczeniem...........................................................................Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !!!

Pleśniak po upieczeniu...........................................................................

Pleśniak z
malinami w
spirytusie........................................................

Z naleweczką z
malin...........................................................................

I jedno ujęcie z bliska...........................................................

I jeszcze raz............................................................................................