Wykonanie
Przepis na ciasto pochodzi z książki Dr. Dukana "Metoda doktora Dukana". Piernik jest wyśmienity delikatny, a zarazem wilgotny. Ciasto trzeba podzielić na cztery części ze względy na dużą ilość
otrębów. Ja użyłam piernik jako
chleb nałożyłam na niego warzywa i chudą
wędlinkę. Kanapki były pyszne choć o lekkim smaku
cynamonu i
powiem wam szczerze że czułam się jakbym jadła
pumpernikiel.Składniki:8 łyżek
otrębów owsianych4 łyżki
otrębów pszennych2 łyżki
odtłuszczonego mleka1 torebka
proszku do pieczenia6 łyżek odtłuszczonego
białego serka3
jajka3
białka2 łyżki
przyprawy do pierników2 łyżki słodziku do pieczeniaW misce wymieszać
otręby,
mleko w proszku i
proszek do pieczenia, biały
serek,
jajka plus dodatkowe
białka, słodzik oraz
przyprawę do pierników.
Składniki na piernik..................................................................Wszystko wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie silikonowa więc nie trzeba papieru do pieczenia).
Ciasto przed pieczeniem...............................................................Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45-50 minut.
Piernik po upieczeniu...................................................................Upieczone ciasto sprawdzamy najlepiej wykałaczka jeżeli po zanurzeniu w cieście jest sucha wówczas piernik jest upieczony. Smacznego !!!
Piernik..........................................................
I jeszcze jedno ujęcie .........................................................................