Wykonanie
Przepis pochodzi z książki autorstwa doktora Dukana. Wg mnie to jak do tej
pory – najlepszy wypiek z tej książki. Piernik jest sprężysty i aromatyczny.
Składniki:– 8 łyżek
otrąb owsianych,– 4 łyżki
otrąb pszennych,– 2 łyżki
odtłuszczonego mleka w proszku,– 1 torebka
proszku do pieczenia,– 6 łyżek
serka odtłuszczonego,– 3 całe
jaja + 3
białka,– 2 łyżki mieszanki piernikowej (
daje to ostry smak, proponuję 1 łyżkę
przyprawy i 1
kakao),– 2 łyżki słodziku w płynieWykonanie:Wszystkie składniki dokladnie wymieszać na gładką masę, przelać do natłuszczonej za pomocą papieru kuchennego foremki lub naczynia żaroodpornego. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 st C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.