Wykonanie

Składniki:3 szklanki
mąki tortowej2
żółtka2 kopiaste łyżki
cukru pudru7 dag
drożdży suchych (1 opakowanie)1 szklanka
mleka1/2 kostki
masłakilka kropli esensji wanliowej4 niezbyt soczyste
gruszki1 czubata łyżka
dżemu truskawkowego1 łyżka wrzącej
wodycukier puder do dekoracjiNa niewielkim ogniu podgrzewamy
mleko z tłuszczem, aż
masło się całkowicie rozpuści, poczym odstawiamy do przechłodzenia.
Masło z
mlekiem..............................................
Mleko powinno być letnie. Do przesianej
mąki dodajemy
drożdże,
cukier puder i esensję
waniliową, wszystko dokładnie mieszamy.
Mąka z pudrem,
drożdżami i
wanilią...........................................Następnie dodajemy
żółtka, letnie
mleko z
masłem i wyrabiamy ciasto.

Z
mlekiem i
żółtkami..................................................................Gotowe ciasto powinno
mieć jednolitą, ścisłą konsystęcję.

Wyrobione ciasto......................................................Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu.......................................................Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych
gruszki, pokrojone w cząstki.

Układanie
gruszek.......................................................

Całe w gruszkach..................................................Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studziy w formie w której się piekło.
Dżem mieszamy z wrzącą
wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy
cukrem pudrem.

Posmarowane
dżemem i posypane
cukrem pudrem................................Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie. Smacznego !
Ciato drożdżowe z
gruszkami.........................................................

I jeszcze kawałeczek.................................................................