ßßß Cookit - przepis na Tort czereśniowo-wiśniowy z delicjami

Tort czereśniowo-wiśniowy z delicjami

nazwa

Wykonanie

To już 4 lata.... jak ten czas leci... tort specjalnie dla mojego męża w naszą kwiatowo-owocową rocznicę ślubu....odemnie i naszej małej złośnicy Juleczki... bardzo, bardzo Cię kochamy.....
Składniki na ciasto:
8 jajek
8 łyżek cukru
20 dag orzechów włoskich mielonych
10 dag maku
3 łyżki mielonych herbatników Lu Go czekoladowych
Składniki na masę:
1 szklanka mleka
1 budyń wiśniowy
3 żółtka
1 i 1/2 kostki masła
2 galaretki o smaku wiśniowym
1 szklanka wrzącej wody
2 paczki delicji o smaku wiśniowym
30-40 dag czereśni
Ponadto:
20-30 dag masy cukrowej
kilka kropel barwnika zielonego
kilka cukrowych róż do dekoracji
Ubić pianę z białek na sztywno, dalej ubijając stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku oraz cukier waniliowy aż do wyczerpania składników.
Białka, żółtko i cukier.............................................................................
Na końcu dodać orzechy z proszkiem do pieczenia, mak oraz mielone herbatniki.
Z makiem, orzechami i herbatnikami.........................................................
Wszystko razem dokładnie ale delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy na dużą brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W piekarniku....................................................................
Pieczemy przez około 30-40 minut w temp. 180'C. Upieczone, ale zimne ciasto przekrawamy przez środek na grubość na pół i jeszcze raz na pół przez szerokość, tak aby powstały 4 równe prostokątne krążki.
Pokrojone ciasto.......................................................................
Gotujemy 1/2 szklanki mleka, w pozostałym mleku roztrzepujemy budyń z żółtkami, a następnie całość wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, pilnując aby galaretka całkowicie nie stężała. Ucieramy masło dodając stopniowo przestudzony budyń i tężejącą galaretkę.
Masło z budyniem i galaretką...................................................................
Kiedy masa będzie jednolita i puszysta, wówczas cienką warstwą smarujemy całą powierzchnie pierwszego prostokątnego krążka, a na masie układamy delicje.
Na pierwszym krążku delicje.....................................................
Delicje przykrywamy cienką warstwa masy i nakładamy następny krążek ciasta, który również smarujemy cienką warstwą masy na której układamy ściśle połówki wypestkowanych czereśni.
Drugi z czereśniami....................................................................
Czereśnie przykrywamy następnym kawałkiem ciasta, który jak dwa poprzednie również smarujemy cienką warstwą masy, na masie układamy delicje i ponownie przykrywamy je cienką warstwa masy.
A trzeci znowu z delicjami.................................................................
Na koniec układamy ostatni kawałek ciasta i smarujemy boki ciasta połową pozostałej masy.
Łączymy masę cukrową z zielonym barwnikiem tak aby powstał jednolity jasno-zielony kolor. Rozwałkowujemy masę cukrową na cienki placek i nakładamy na tort tak aby przykrył on nam wierzch i boki ciasta.
Nakładanie masy cukrowej na tort..........................................................
Tort dekorujemy według uznania pozostałą masą wiśniową i cukrowymi różami. Smacznego !
Moje próby dekoracji.....z czasem będzie lepiej, dopiero się uczę.........................
Tort wiśniowo-czereśniowy z delicjami......................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/06/Tort-czeresniowo-wisniowy-z-delicjami.html