Wykonanie
To już 4 lata.... jak ten czas leci... tort specjalnie dla mojego
męża w naszą kwiatowo-
owocową rocznicę ślubu....odemnie i naszej małej złośnicy Juleczki... bardzo, bardzo Cię kochamy.....Składniki na ciasto:8
jajek8 łyżek
cukru20 dag
orzechów włoskich mielonych10 dag
maku3 łyżki mielonych
herbatników Lu Go
czekoladowychSkładniki na masę:1 szklanka
mleka1
budyń wiśniowy3
żółtka1 i 1/2 kostki
masła2
galaretki o smaku
wiśniowym1 szklanka wrzącej
wody2 paczki delicji o smaku
wiśniowym30-40 dag
czereśniPonadto:20-30 dag masy cukrowejkilka kropel barwnika zielonegokilka
cukrowych róż do dekoracjiUbić pianę z
białek na sztywno, dalej ubijając stopniowo dodawać po jednej łyżce
cukru i po jednym
żółtku oraz
cukier waniliowy aż do wyczerpania składników.
Białka,
żółtko i
cukier.............................................................................Na końcu dodać
orzechy z
proszkiem do pieczenia,
mak oraz mielone
herbatniki.
Z
makiem,
orzechami i
herbatnikami.........................................................Wszystko razem dokładnie ale delikatnie wymieszać. Ciasto przelewamy na dużą brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W piekarniku....................................................................Pieczemy przez około 30-40 minut w temp. 180'C. Upieczone, ale zimne ciasto przekrawamy przez środek na grubość na pół i jeszcze raz na pół przez szerokość, tak aby powstały 4 równe prostokątne krążki.
Pokrojone ciasto.......................................................................Gotujemy 1/2 szklanki
mleka, w pozostałym
mleku roztrzepujemy
budyń z
żółtkami, a następnie całość wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy
budyń do momentu pojawienia się powietrznych wulkanów. Ugotowany
budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzącej
wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, pilnując aby
galaretka całkowicie nie stężała. Ucieramy
masło dodając stopniowo przestudzony
budyń i tężejącą
galaretkę.
Masło z
budyniem i
galaretką...................................................................Kiedy masa będzie jednolita i puszysta, wówczas cienką warstwą smarujemy całą powierzchnie pierwszego prostokątnego krążka, a na
masie układamy delicje.
Na pierwszym krążku delicje.....................................................Delicje przykrywamy cienką warstwa masy i nakładamy następny krążek ciasta, który również smarujemy cienką warstwą masy na której układamy ściśle połówki wypestkowanych
czereśni.
Drugi z
czereśniami....................................................................
Czereśnie przykrywamy następnym kawałkiem ciasta, który jak dwa poprzednie również smarujemy cienką warstwą masy, na
masie układamy delicje i ponownie przykrywamy je cienką warstwa masy.
A trzeci znowu z delicjami.................................................................Na koniec układamy ostatni kawałek ciasta i smarujemy boki ciasta połową pozostałej masy.Łączymy masę
cukrową z zielonym barwnikiem tak aby powstał jednolity jasno-zielony kolor. Rozwałkowujemy masę
cukrową na cienki placek i nakładamy na tort tak aby przykrył on nam wierzch i boki ciasta.
Nakładanie masy cukrowej na tort..........................................................Tort dekorujemy według uznania pozostałą masą
wiśniową i cukrowymi różami. Smacznego !
Moje próby dekoracji.....z czasem będzie lepiej, dopiero się uczę.........................
Tort
wiśniowo-
czereśniowy z delicjami......................................