ßßß
Przepis na krem z buraka :4 średnie buraki3 średnie marchewkiocet jabłkowysól, pieprz, zioła suszonekostka warzywna (opcjonalnie)Warzywa obieramy ze skóry, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tyle aby były dobrze zakryte.Ja dodaję też 1 kostkę warzywną. Gotujemy aż do miękkości warzyw na średnim ogniu pod przykryciem.Po ugotowaniu najlepiej odlać wodę do innego naczynia ( ale nie wylewać!) warzywa zblendować (np.ręcznym blenderem) i dodawać po trochu odlanej wcześniej wody z garnka, tyle aby konsystencja nam odpowiadała, ja nie lubię bardzo gęstego kremu, ale jeśli lubisz to dodaj wtedy mniej wody. ( dlatego najlepiej odlać wodę po ugotowaniu warzyw by zrobić taką konsystencję kremu jaką lubimy najlepiej) Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami ( może być bez ziół) Doprawić octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Ja dodaję 2 łyżki octu, dodaj tyle ile sam uznasz za stosowne.Do miski włóż puree z ziemniaka ( na jedną stronę miski) do drugiej części miski wlej krem z buraka.Puree z ziemniaka:Ugotuj tyle ziemniaków ile uznasz za stosowne. ( nie zapomnij posolić)Ja ugotowałam ok. 6 średnich ziemniakówZiemniaki zmiksuj mikserem z dodatkiem mleka lub jogurtu naturalnego ( wlewaj po trochu i sprawdzaj czy konsystencja puree ci odpowiada. Dodaj łyżkę lub dwie masła ( jeśli nie jesteś na diecie to z pewnością ta opcja ci będzie smakować , ponieważ ziemniaki z dodatkiem masła smakują bardzo dobrze)Smacznego!
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka na mleku kokosowym z truskawkami i płatkami kokosaProsty i szybki sernik >