ßßß

(Duża porcja kremu z 1kg buraczków)1kg dobrych jakościowo buraków1 litr wywaru lub bulionu warzywnegoPuszka mleka kokosowegoPuszka szparagów (opcjonalnie)Przyprawy sypkie:sol,słodka papryka2 ząbki czosnkuŚmietana do zabieleniaWykonanie:Ugotować bulion warzywny lub eksresowo użyć kostki warzywnej do zrobienia bulionu.Buraki umyć i zawinąć każdego z osobna w aluminiową folię, włożyć do blaszki np. od ciasta i upiec w temp 190C przez około 1.5 – 2 hKiedy buraki ostygną, obieramy je ze skórek, kroimy na małe kawałki. Blenderujemy na gładki mus.Dodajemy mus buraczany do bulionu , doprawiamy solą,słodką papryka,oraz 2 ząbkami wyciśniętego czosnku. Na koniec dodajemy puszkę mleka kokosowego oraz śmietanę dla zabielenia . (śmietanę najpierw zahartować z malą ilością ciepłego kremu, żeby nam nie powstały białe gródki w kremie)Dodatek dla chętnych: krem dobrze smakuje z białymi szparagami (ja użyłam już gotowych miękkich szparagów z puszki w zalewie naturalnej)Krem powinien wyjść dość gęsty. Jeśli wyjdzie za rzadki trzeba go nieco zagęścić np.woda z mąką. Jeśli wyjdzie za gęsty wtedy dolać więcej bulionu lub wody.Do kremu idealnie pasuje bagietka z masłem i ziołami na ciepło.
Mój pomocnik wkładał wszystkie buraki do piekarnika
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Duński deser świąteczny Risalamande – przepisHerbata orzechowa z dodatkami >