ßßß
 
            
         Porcja na 1 osobę:0.5 szkl. mleka+ 0.5 szkl. wodyduża szczypta soli lub 1 łyżeczka cukru(w zależności czy lubimy na słodko czy słono)3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych( jeżeli nie mamy otrąb robimy z samych płatków- wystarczą te 3 łyżki)Wykonanie sposób 1.Do rondla wlać wodę i mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.3-5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.Wykonanie sposób 2 .Do rondla wlać wodę i mleko, zagotować. Wyłączyć ciepło. Dodać 3 łyżki płatków i 1 otrąb. Przykryć pokrywką. Poczekać kilka minut aż płatki same rozmiękną się pod wpływem gorącego mleka z wodą. To jest moja najczęściej stosowana metoda.Uwaga :Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Porcja na 1 osobę:0.5 szkl. mleka+ 0.5 szkl. wodyduża szczypta soli lub 1 łyżeczka cukru(w zależności czy lubimy na słodko czy słono)3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych( jeżeli nie mamy otrąb robimy z samych płatków- wystarczą te 3 łyżki)Wykonanie sposób 1.Do rondla wlać wodę i mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.3-5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.Wykonanie sposób 2 .Do rondla wlać wodę i mleko, zagotować. Wyłączyć ciepło. Dodać 3 łyżki płatków i 1 otrąb. Przykryć pokrywką. Poczekać kilka minut aż płatki same rozmiękną się pod wpływem gorącego mleka z wodą. To jest moja najczęściej stosowana metoda.Uwaga :Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę. Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Bigos na bogatoOwsianka z jabłkiem, bananem i cynamonem >
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Bigos na bogatoOwsianka z jabłkiem, bananem i cynamonem >