ßßß Cookit - przepis na Owsianka – przepis podstawowy

Owsianka – przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

< Bigos na bogato
Owsianka z jabłkiem, bananem i cynamonem >
Porcja na 1 osobę:
0.5 szkl. mleka+ 0.5 szkl. wody
duża szczypta soli lub 1 łyżeczka cukru
(w zależności czy lubimy na słodko czy słono)
3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych
( jeżeli nie mamy otrąb robimy z samych płatków- wystarczą te 3 łyżki)
Wykonanie sposób 1.
Do rondla wlać wodę i mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.3-5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.
Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.
Wykonanie sposób 2 .
Do rondla wlać wodę i mleko, zagotować. Wyłączyć ciepło. Dodać 3 łyżki płatków i 1 otrąb. Przykryć pokrywką. Poczekać kilka minut aż płatki same rozmiękną się pod wpływem gorącego mleka z wodą. To jest moja najczęściej stosowana metoda.
Uwaga :Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Bigos na bogato
Owsianka z jabłkiem, bananem i cynamonem >
Źródło:http://panikucharka.pl/sniadania-ekspresowe/owsianka-przepis-podstawowy