Wykonanie
            Czytając przepis myślałam, że ciasto będzie dość słodkie ale na szczęście moje obawy zostały rozwiane po pierwszym kęsie. Pani Walewska mimo dodania 
marmolady śliwkowej i 
bezy przy wykończeniu okazała się idealna pod względem słodkości ale i samo ciasto jest godne polecenia. Jedno z najsmaczniejszych ciast na zimno jakie do tej 
pory robiłam i 
jadłam. Podwójna porcja znikła w mgnieniu oka. Przepis z bloga Zjem to .

Składniki na masę :2 
żółtka2 szklanki 
mleka3 łyżki 
cukru3 łyżki 
mąki pszennej2 łyżki 
mąki ziemniaczanej200 g 
masła w temp. pokojowej16 g 
cukru waniliowegoPonad to :paczka 
herbatników ( 180 g )1/2 słoiczka 
powideł śliwkowychgarść 
płatków migdałowychok 10 sztuk małych bez
Żółtka ucieramy z 
cukrem. Następnie dolewamy szklankę 
mleka i dodajemy 
mąki, miksujemy aż całość będzie jednolita i gładka.Drugą szklankę 
mleka zagotowujemy z 
cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszamy energicznie do momentu aż masa się zagotuje i zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodajemy zimny 
budyń cały czas mieszając. Gotową masę budyniową odstawiamy.Na dno blaszki o wymiarach ok 24x17 cm układamy warstwę 
herbatników. 
Herbatniki lekko smarujemy powidłami śliwkowymi.Z masy budyniowej odkładamy 3 łyżki. Następnie resztę dzielimy na pół. Pierwszą warstwę wykładamy na 
herbatniki posmarowane powidłami. Kolejno na 
masie układamy kolejną warstwę 
herbatników, które smarujemy cienko powidłami. Na to rozsmarowujemy drugą porcję budyniu. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę 
herbatników a wierzch smarujemy odłożonymi wcześniej 3 łyżkami masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi 
bezami i podprażonymi na suchej patelni 
płatkami migdałowymi.Smacznego :)
