ßßß
 
            
         Składniki:mleko 3.2% - 1/2 litramasło - 200 gramżółtka - 2 sztukicukier waniliowy - 1 opakowaniamaka pszenna - 2 łyżkimąka ziemniaczana - 2 łyżkiwiórki kokosowe - 1 opakowanie(w moim przypadku 200 gram)duża paczka herbatników " Petit Beurre" - 2 opakowaniapłatki migdałów - 100 gram3/4 szklanki cukru* plus około pól szklanki wiórków kokosowych do obsypania wierzchu;)
Składniki:mleko 3.2% - 1/2 litramasło - 200 gramżółtka - 2 sztukicukier waniliowy - 1 opakowaniamaka pszenna - 2 łyżkimąka ziemniaczana - 2 łyżkiwiórki kokosowe - 1 opakowanie(w moim przypadku 200 gram)duża paczka herbatników " Petit Beurre" - 2 opakowaniapłatki migdałów - 100 gram3/4 szklanki cukru* plus około pól szklanki wiórków kokosowych do obsypania wierzchu;) Wykonanie:Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra) mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy. Mleko, które nam pozostało zagotowujemy z pozostałym cukrem i na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną którą przygotowaliśmy wcześniej. Ciągle mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy - jak budyń.W przepisie u swibek jest napisane " Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń " . Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie masło - ciągle miksując, następnie dodałam wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.Na średniej wielkości blaszce (24x30) układamy Petitki, przykrywamy 1/3 kremu, znowu petitki, krem i tutaj rozsypałam po całej powierzchni płatki migdałów, petitki i krem. Wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną, i wszystko się przegryzie. Pozostaje tylko... wcinać.Smacznego!
Wykonanie:Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra) mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy. Mleko, które nam pozostało zagotowujemy z pozostałym cukrem i na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną którą przygotowaliśmy wcześniej. Ciągle mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy - jak budyń.W przepisie u swibek jest napisane " Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń " . Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie masło - ciągle miksując, następnie dodałam wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.Na średniej wielkości blaszce (24x30) układamy Petitki, przykrywamy 1/3 kremu, znowu petitki, krem i tutaj rozsypałam po całej powierzchni płatki migdałów, petitki i krem. Wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną, i wszystko się przegryzie. Pozostaje tylko... wcinać.Smacznego!