ßßß Cookit - przepis na Rafaello - ciacho bez pieczenia

Rafaello - ciacho bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Ciasto to zamieszczone jest na portalu "Polska gotuje" przez autorkę swibek . Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam że będzie pyszne! Z mojej strony malutka modyfikacja, dodałam płatki migdałów. Zachęcam do zrobienia - uwaga..... uzależnia:)
Składniki:
mleko 3.2% - 1/2 litra
masło - 200 gram
żółtka - 2 sztuki
cukier waniliowy - 1 opakowania
maka pszenna - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 1 opakowanie
(w moim przypadku 200 gram)
duża paczka herbatników " Petit Beurre" - 2 opakowania
płatki migdałów - 100 gram
3/4 szklanki cukru
* plus około pól szklanki wiórków kokosowych do obsypania wierzchu;)
Wykonanie:
Pół szklanki cukru (z tych 3/4) ucieramy z żółtkami,dodajemy cukier waniliowy, 1/2 szklanki mleka (z pól litra) mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem miksujemy. Mleko, które nam pozostało zagotowujemy z pozostałym cukrem i na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną którą przygotowaliśmy wcześniej. Ciągle mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy - jak budyń.
W przepisie u swibek jest napisane " Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń " . Zrobiłam odwrotnie, do masy budyniowej dodawałam po kawałku miękkie masło - ciągle miksując, następnie dodałam wiórki kokosowe, mieszając już drewnianą łyżką.
Na średniej wielkości blaszce (24x30) układamy Petitki, przykrywamy 1/3 kremu, znowu petitki, krem i tutaj rozsypałam po całej powierzchni płatki migdałów, petitki i krem. Wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi. Wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną, i wszystko się przegryzie. Pozostaje tylko... wcinać.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/03/rafaello-ciacho-bez-pieczenia.html