Wykonanie
Ostatnio mam natłok pomysłów na wykorzystanie różnego rodzaju
kasz. Tym razem padło na
kuskus, który bardzo w domu lubimy i często jadamy. No własnie ale jak do tej
pory tylko w wersji wytrawnej więc postanowiłam przygotować go na słodko. Dlaczego
mus czekoladowy ? Ciekawa byłam jak będzie smakował kiedy wchłonie
mleko i kremówkę a
potem pomyślałam dlaczego by nie zrobić musu. Od razu wiedziałam jakich składników chce użyć i jaki ma być smak i efekt końcowy. Na szczęście moja intuicja mnie nie zawiodła i całość wyszła pyszna. Kremowy mus z dodatkiem ciemnej
czekolady idealnie uzupełnia się z musem z
białej czekolady i dodatkiem
mięty. Mus można zrobić w jednym smaku
czekoladowym, można pominąć
miętę jeśli ktoś nie przepada albo zamiast zwykłego
mleka dodać
mleko migdałowe,
kokosowe, owsiane. Przepis jest bardzo elastyczny i śmiało można eksperymentować z innymi
smakami :)
Składniki :1/2 szklanki
kuskusu1/2 szklanki słodkiej
śmietany kremówki 30 %1/2 szklanki
mlekaMleko z kremówką wlewamy do rondelka. Wstawiamy na niewielki ogień, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i zalewamy
kuskus. Szczelnie przykrywamy i pozostawiamy aż płyny zostaną wchłonięte a
kuskus przestygnie. Następnie całość miksujemy blenderem na gładką masę.Ponad to :2/3 szklanki
mleka2 kopiate łyżki listków świeżej
mięty50 g
białej czekolady50 g ciemnej
czekoladyCiemną
czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej, to samo robimy w osobnej misce z
białą czekoladą.
Miętę ucieramy w moźdźierzu na pastę. Odstawiamy.Do zmiksowanego
kuskusu wlewamy
mleko, miksujemy aż całość będzie jednolita.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną ciemną
czekoladę, mieszamy, odstawiamy.Do drugiej dodajemy pastę z
mięty,mieszamy. Kolejno dodajemy roztopioną
białą czekoladę, ponownie mieszamy.Mus nakładamy naprzemiennie do szklaneczek zaczynając od ciemnego a kończąc na
miętowym lun na odwrót jak kto woli :)Smacznego :)