Wykonanie
Tak, tak dobrze przeczytaliście stygnące ciasto czyli ciasto, którego się nie piecze tylko pozostawia w nagrzanym, wyłączonym piekarniku. Pewnie myślicie dlaczego w ten sposób ? Zależało mi, żeby masa się ścięła ale nie zapiekał dość mocno dzięki
czemu całość ma knsystencję stałą ale podczas jedzenia delikatnie rozpływa się w ustach. Kolejne zapytanie z kąd ten pomysł, prawda ? Ewa Wachowicz kiedyś robiła ciasto
czekoladowe ( również z białej i ciemnej
czekolady ) w swoim programie w ten sposób tylko,że jej ciacho opierało się na
mące i jajkach. Samo w sobie ciasto nie jest za mocno słodkie ale to też zależy od naszych upodobań
smakowych.Jak dla mie w sam raz choć jak komuś mało można dosłodzić więcej lub użyć więcej
czekolady. Nikomu nie powinno sprawić problemu a w smaku przypomina mi sernik marmurkowy bez pieczenia, który kiedyś robiłam.

Składniki :2,5 szklanki gęstego
jogurtu greckiego lub tureckiego o temperaturze pokojowej50 g
białej czekolady50 g ciemnej
czekolady3 łyzki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
kokosowego lub innego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 opakowanie budyniu
śmietankowego ( 40 g )1 opakowanie budyniu
czekoladowego ( 40 g )
Czekolady rozpuszczamy nad kąpielą
wodną. Każdą w osobnym naczyniu.W jednej misce umieszczamy połowę
jogurtu, 1,5 łyżki
cukru pudru, ekstrakt
waniliowy i
budyń czekoladowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce umieszczamy pozostała połowę
jogurtu, pozostały
cukier puder, ekstrakt
kokosowy i
budyń waniliowy. I tu również mieszamy całość do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.Rozpuszczoną ciemną
czekoladę przekładamy do miski w, której znajduje się
budyń czekoladowy.Miksujemy krótko ale dokładnie aż całosć się połączy.
Białą czekoladę dodajemy do masy z
budyniem śmietankowym. Również szybko ale dokładnie miksujemy aż całosć połączy sie w jednolitą masę.Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy masę ciemną, równamy wierzch. Na górę nakładamy mase jasną, najlepiej za pomocą łyżki i punktowo aby kolory się nie zmieszały tylko tworzyły warstwy.Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Wstawiamy ciasto, zamykamy piekarnik i wyłączamy go. Ciasto pozostawiamy w piekarniku aż całkowicie ostygnie ok 2 godzin. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego :)