Wykonanie
            Indyjski deser z 
marchwi, słodki z lekka nutą 
kardamonu i 
marchwi a zdecydowanym smakiem 
masła ghee, które jak już wcześniej 
pisałam ma charakterystyczny smak i zapach, który kojarzy mi się z 
krówkami. Bardzo łatwo można zrobić go w domu a w tym deserze odgrywa kluczową rolę. Deseru nie można zjeść dużo bo jest dość słodki chociaż nie dodałam za wiele 
cukru, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Świetny na podjadanie :) Przepis z Whats cooking mom .

Składniki : ( robiłam z połowy porcji, przepis podaję na całość )1 kg 
marchwi1 litr 
mleka3/4-1 szklanka 
cukru ( lub mniej, dajecie wedle uznania )1-2 łyżki ghee ( przepis jak w domu zrobić ghee TUTAJ )1/2 łyżeczki mielonego 
kardamonu3-4 łyżki 
orzechów nerkowca i 
rodzynek ( u mnie 
migdały )
Marchew ścieramy na tarce na grubych lub cienkich oczkach. 
Mleko doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować dodajemy 
marchew. Gotujemy na małym/średnim ogniu często mieszając aż 
marchew stanie się miękka. Następnie dodajemy 
cukier i 
kardamon, mieszamy. Podkręcamy ogień na wysoki i cały czas mieszając trzymamy na ogniu aż całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy ghee, orzechy/rodzynki. Trzymamy jeszcze na gazie przez 2 minuty nie przestając mieszać, zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego :)